Дори Китай да започне да въоръжава Русия, докато тя напада

...
Дори Китай да започне да въоръжава Русия, докато тя напада
Коментари Харесай

Дори Китай да започне да въоръжава Русия, няма нужда от санкции, казват 39% от българите

Дори Китай да стартира да въоръжава Русия, до момента в който тя атакува Украйна, четирима от 10 българи считат, че не трябва Европейският съюз да постанова наказания на китайците. С 24%, одобряващи сходна реакция на деяние на Пекин, застрашаващо сигурността на Европа, и други 37% нямащи отговор, България е на последно място по подготвеност да се реагира измежду 11 страни в Европейски Съюз, в които през април е заложен този въпрос.

Средният резултат от Западна, Централна и Източна Европа е 41% " за " наказания, без значение, че европейските стопански системи може да пострадат от това, една трета са срещу и 26% нямат отговор.

Данните са от публикувано през днешния ден от (ЕСВП) допитване измежду общо 16 168 пълнолетни жители на Германия, Франция, Италия, Испания, Нидерландия, Дания, Швеция, Полша, Австрия, Унгария и България. С хиляда българи в интервала 6-19 април са работили организациите " Алфа рисърч " и Datapraxis.

" В множеството случаи възгледите на обществеността за Русия са се трансформирали доста след сходно изследване от 2021 година Средно делът на респондентите, които виждат Русия като противник или съперник на Европа, се е нараснал от към една трета до съвсем две трети; в това време благосклонностите към Русия са спаднали доста ", споделят създателите Яна Пуглиерин и Павел Зерка.

" Сред изследваните страни, България е единствената, в която болшинството от обществеността продължава да вижда Русия като съдружник или сътрудник на Европа - тук малко се е трансформирало в това отношение от 2021 година насам. (На въпроса за връзките на " тяхната страна " с Русия, болшинството в Унгария, както и в България, вижда Русия като съдружник или сътрудник.) В същото време сега в Европа има явен мандат за политика, която се стреми да откри европейска сигурност не с Русия, а против нея. ", допълват те.

Запитани какво значи Русия за личната им страна, българите се отличават още по-ярко. Всеки пети (20%) споделя, че тя е стратегически съдружник, а още 42% - че е нужен сътрудник.Само 18% я афишират за съперник.

Промяна на каузи на европейците, които считат Русия за противник или съперник (в%, приблизително и по държави):
 Дори Китай да стартира да въоръжава Русия, няма потребност от наказания, споделят 39% от българите

В същото време българите считат и Съединени американски щати за стратегически съдружник (10%), а 44% - за нужен сътрудник. Общо повече от всеки пети от интервюираните споделя, че Америка е противник (8%) или съперник (14%) на България.

Изпъква и отговорът на българите на въпроса какви да са връзките с Москва, откакто един ден завърши войната в Украйна - цели 47% сега имат вяра, че Европа би трябвало напълно да възвърне съдействието с Русия.

 Дори Китай да стартира да въоръжава Русия, няма потребност от наказания, споделят 39% от българите
© Reuters

Къде е Европа в света

Преди две години отговорите на въпроса по какъв начин виждат мястото на Европа в света демонстрираха, че европейците мислят за съдействие в среда на конкуриращи се велики сили, насърчаване на стратегически партньорства с разнообразни страни и поддръжка за външна политика, учредена значително на полезности.

Последвалата детонация на ревизионизъм отстрана на Русия на учреденият ан закони и правила интернационален ред и на европейска и международен архитектура за сигурност, възходящата заплаха от военна борба сред Китай и Съединени американски щати и спирането на световните вериги за доставки първо от пандемията и по-късно войната в Украйна, сложиха под въпрос това мислене за съдействие.

Сега анализът на данните от априлското изследване разкрива, че войната на Русия против Украйна е посочила на европейците, че живеят в свят на липса на съдействие. Инстинктите им за съдействие във външната политика обаче постепенно се приспособяват към тази нова действителност.

 Дори Китай да стартира да въоръжава Русия, няма потребност от наказания, споделят 39% от българите
© Reuters

Европейските водачи форсираха своите проекти за подсилване на ролята на Европа в света. и чакат поддръжка за тях от гласоподавателите си. Но към момента има огромни различия за същността и задачата на тази роля:

Ако не е даден явен отговор, доста мъчно ще се реализира консенсус за посоката. Което е евентуално да докара до възходящо съмнение към елитите и Европейски Съюз и популистка реакция на изборите за Европейски парламент през лятото на 2024 година, както и на националните избори.

 Марк Ленард: Европейски Съюз се трансформира и след 10 години ще е много по-различен Марк Ленард: Европейски Съюз се трансформира и след 10 години ще е много по-различен

Какво мислят за Китай

Европейците желаят към този момент да останат неутрални в евентуален спор сред Съединени американски щати и Китай и не са склонни да понижат рисковете от Китай - даже когато осъзнават заплахите от икономическото наличие на Китай в Европа. С едно ясно изключение - в случай че Китай реши да достави оръжие на Русия, това ще бъде алена линия за огромна част от европейската общност. Резултатите от последното изследване на ECFR демонстрират, че в доста връзки европейските жители са повече от екипа на Еманюел Макрон (по-помирителен звук с Пекин, застъпва се за по-голямо доближаване, приказва за възкръсване на стратегическото и световно партньорство с Китай и съзнателно заобикаля сериозните забележки по тематиката за Тайван) , в сравнение с от тима Урсула фон дер Лайен (тя е за интензивно, стратегическо, многоизмерно понижаване на риска в връзките на Европа с Пекин).
 Дори Китай да стартира да въоръжава Русия, няма потребност от наказания, споделят 39% от българите
© Reuters

Те не виждат Китай като мощ, която провокира и желае да подкопае Европа , и не одобряват рамката " народна власт против автокрация ", насърчавана от администрацията на Байдън. Въпреки " неограниченото " партньорство, което Китай и Русия оповестиха през февруари 2022 година и последвалия отвод на Пекин да осъди експанзията на Русия против Украйна, резултатите от изследването демонстрират, че визията на европейците за Китай се е трансформирала изненадващо малко спрямо резултатите от изследването, извършено през 2021 година Сега, преобладаващото мнение в съвсем всяка страна в анкетата е, че Китай е " нужният сътрудник " на Европа и на съответната страна.

Какво е Китай за Европа?

 Отговори от
Отговори от " стратегически съдружник " и " нужен сътрудник " (в синьо) до " противник " и " съперник " (в червено).


Европейците не се съмняват, че Русия и Китай работят дружно на международната сцена. Средно 70 на 100 от интервюираните признават двете страни за близки сътрудници.

Какви са връзките на Китай с Русия:

 Отговори
Отговори " равни сътрудници в антизападен съюз ", " близки, само че неравни, сътрудници с водеща Русия ", " близки, само че неравни с водещ Китай " (в нюансите на виолетово) и " въобще не са сътрудници " (в жълто)

Но това не ги кара да заключат, че Европа би трябвало да се отдели от Китай, както направи от Русия. В изследваните страни приблизително единствено 22% от европейците считат, че икономическите връзки на района с Китай носят повече опасности, в сравнение с изгоди. Когато мислят за Китай, европейците наподобява не го свързват с опита на Европа от нейната взаимозависимост от Руси я и произлизащата от това енергийна рецесия в Европа. Преобладаващото мнение в съвсем всяка страна, включена в изследването, е, че рисковете и изгодите от комерсиалните и капиталови връзки на Европа с Китай са уравновесени. Българите даже считат, че изгодите са повече от рисковете. В никоя страна множеството респонденти не считат, че търговията на Европа с Китай носи повече опасности, в сравнение с изгоди.

Предпазливост за икономическото наличие на Китай

Европейците демонстрират забележителна нерешителност по отношение на практическите аспекти на китайското икономическо наличие в Европа (например, дали на китайските компании би трябвало да бъде позволено да построяват и имат инфраструктура в Европа или да купуват вестници, софтуерни компании, и футболни клубове). Средно над половината интервюирани не желаят китайска благосъстоятелност на технологимни компании, а при вестници и пристанища или мостове този дял надвишава 60%.

Същият въпрос бе заложен в края на 2020 година и от този момент европейците са станали по-загрижени за икономическото наличие на Китай в Европа - изключително в Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Унгария. В момента трите страни, в които популацията, което най-вече се опълчва на икономическото наличие на Китай, са Австрия, Германия и Нидерландия, до момента в който България и Испания са най-отворени към него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР