Дори и най-неизкушените от промоционални предложения трудно ще подминат традиционните

...
Дори и най-неизкушените от промоционални предложения трудно ще подминат традиционните
Коментари Харесай

Намалена цена при покупка на стока не означава намалени права

Дори и най-неизкушените от промоционални оферти мъчно ще подминат обичайните понижения през ноември. Познати са ни с името " черен петък ", само че към този момент надалеч не са единствено в един ден или седмица, а предприемчиви търговци се пробват да привлекат вниманието ни с всевъзможни рекламни послания и трикове.

Четем ли обаче деликатно дребния шрифт? И в случай че от време на време не чак толкоз огромното понижение не е необикновен проблем, то откровената машинация като платена, само че изчезнала стока да вземем за пример, несъмнено към този момент е.

У нас за правата ни при извършване на покупки се грижи Комисията за отбрана на потребителите. Пазаруването обаче от дълго време " мина " границите сред страните и трайно следва наклонността все по-често да е посредством електронни платформи и търговци от други страни. Тогава " на помощ " идват организации като Европейски потребителски център (ЕПЦ) България, който е част от мрежа, обхващаща страните от Европейски Съюз, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство. 

" В България действаме към Комисията за отбрана на потребителите и въпросите, които решаваме, са трансгранични, т.е. в случай че консуматор у нас има проблеми с търговец в границите на тези страни ", сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Соня Спасова, шеф на ЕПЦ. 

Около 10 % от всички са случаите, когато консуматори от изброените страни подават тъжба посредством партньорските центрове против български търговци.

 istock istock
Соня Спасова разяснява, че въз основата на това, че жалбите в ЕПЦ се усилват, доста повече хора пазарят онлайн в последните години. Пандемията и органиченията, които бяха свързани с нея, изключително първоначално, са предразположили покупките от електронни платформи, само че тази наклонност се резервира във времето.

" Вече се пазарят най-различни неща - до момента в който преди преди всичко това бяха облекла, обувки, уреди, в този момент се поръчват както артикули, по този начин и услуги, да вземем за пример просветителни курсове, карти и стратегии за фитнес, съвещания, свързани с личностно развиване и други сходни ", уточни Соня Спасова.

Наблюденията на ЕПЦ демонстрират, че точно увеличеният подбор на артикули и услуги е главната смяна в последно време. Пазаруват хора на разнообразни възрасти, никога освен млади, тъй като могат да стигнат до търговец, който другояче няма по какъв начин да намерят. Същевремнно потребителите се пробват да получават повече информация изпреварващо. 

" В последните месеци доста хора звънят или пишат авансово при нас и желаят информация превантивно за да са готови, в случай че по-късно има някакъв проблем ", сподели тя.

 istock istock
За какво би трябвало да внимават потребителите, които пазарят онлайн?

На първо място - кой е търговецът, на кого дават парите и доверието си, с цел да поръчат дадена стока. Това елементарно може да се ревизира в разнообразни безвъзмездни търсачки, да забележим по кое време е основан този уебсайт или електронен магазин, дали има някакви отрицателни мнения и да решим дали да го използваме. Трябва да има информация за компанията, за нейното седалище, адрес. Особено внимание би трябвало да проявим, когато става дума за огромна техника, имали сме такива сигнали през годините, сподели Соня Спасова.

На второ място изискванията, при които купуваме дадена стока. Когато поръчваме нещо онлайн, имаме право да го върнем в границите на 14 дни от датата на доставката. Това важи в доста огромна част от случаите, като изключенията са свързани най-много с хигиенични съображения за долни дрехи и бански. Освен това не можем да върнем храни, питиета и бързоразвалящи се артикули, цветя, като това нормално е упоменато от търговеца. 

Стоката не би трябвало да бъде употребена, да е в добър търговски тип и с етикетите си.

 istock istock
" Ако си купим обувки, би трябвало да ги обуем у дома, с цел да забележим дали са ни комфортни, а не да се разходим на открито и тогава да решим да ги върнем. Това не е правилно - в случай че купим същите обувки във физически магазин, търговецът в никакъв случай не би ни разрешил да излезем с тях отвън обекта ", даде образец шефът на ЕПЦ България.

Как да си потърсим правата като консуматори?

Винаги е належащо първо да се обърнем към търговеца. В доста огромна част от случаите той взема решение казуса и изяснява какво би трябвало да се случи. Ако въпреки всичко след изпратено писмо търговецът не спомага и е отвън рамките на Европейски Съюз, потребителите могат да се извърнат към нас. Ние водим гратис доброволни договаряния със съдействието на нашите сътрудници от съответните центрове. Ако търговецът е регистриран в България, органът е Комисията за отбрана на потребителите, изясни Соня Спасова. 

Важно е да се знае, че търговците желаят причина за връщане на стоката не с цел да го откажат, а по-скоро да подобрят търговски практики, като потребителят не е задължен да даде пояснение.

" Ако си купите една стока на понижена цена, това не значи, че правата ви са понижени, т.е. имате същите права за връщане, за гаранция, както когато пазарувате на постоянна цена ", сподели шефът на ЕПЦ България.

 istock istock
От какво най-често се оплакват потребителите?

Жалбите, свързани с транспортни услуги, са към една трета и постоянно са непрекъсната и огромна част от всички. Но отвън този бранш са свързани с онлайн извършване на покупки, тъй като естеството е такова, главно за проблеми с връщане на артикули, демонстрират данните на ЕПЦ България.

Соня Спасова даде и съответен образец: " Потребителка купува кецове от чешки уебсайт, открива, че не са й комфортни и ги връща още същия ден. Търговецът ги получава, изпраща мейл, издава кредитно уведомление и дамата стартира да чака 140 лв., колкото костват кецовете. Минава месец, само че парите не постъпват по сметката й и тя още веднъж написа на търговеца, който не й дава отговор. Тогава дружно с сътрудниците от ЕПЦ в Чехия успяхме да убедим търговеца, че той би трябвало да върне парите ". Други тъжби са свързани с доставена неверна стока или въобще недоставена.

Може ли да се каже, че ЕПЦ има най-вече работа към " черния петък "?

Да, само че в случай че търговците не са били правилни, чакаме " взрив " след месец-два, когато потребителите са получили стоката, обърнали са се към търговеца, той не им е съдействал и към този момент се допуска, че ще се насочат към нас. Но въпреки всичко се надяваме, че потребителите, пазарувайки рационално, не биха имали проблеми, сподели тя. 

 istock istock

Реални ли са пониженията или просто има предпразнична еуфория, която снижава бдителността ни?

Добре е да се прави съпоставяне с цените на стоката или услугата в други уеб сайтове, както и съпоставяне с цената няколко дни или седмици преди този момент при същия търговец. Хубаво е да се ревизира безспорната цена в левове или в евро, а не процентното понижение. Има и не напълно действителни понижения, само че е въпрос на добра преценка от страна на потребителите всичко да е преференциално за тях, изясни специалистът. 

В кои случаи ЕПЦ България не може да помогне?

За страдание има такива случаи, когато търговецът е незадоволително правилен или другояче казано е лъжец, не съществува и не можем да стигнем до него. В такива случаи насочваме потребителя към полицията. Има случаи, когато търговците съществуват, само че или не са задоволително правилни, или считат, че потребителят не е задоволително правилен, изясни Соня Спасова.

Европейският потребителски център води договаряния и няма проверяващи пълномощия, само че мрежата, част от която е, съществува от 2005 година, т.е. 17 години. Много е известна в другите страни и е въпрос на имидж за търговците да ни спомагат, тъй като по този начин пазят своето положително показване пред потребителите и пред нас, уточни тя.

Най-важно е обаче самият консуматор да бъде задоволително виновен към себе си и да отдели време, с цел да ревизира и да се осведоми, тъй като това му обезпечава удобно и несъмнено извършване на покупки, поучават от ЕПЦ България. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР