Дори и без войната между март 2021 и октомври 2021

...
Дори и без войната между март 2021 и октомври 2021
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Не можем да очакваме голям спад в цената на газа

" Дори и без войната сред март 2021 и октомври 2021 имахме 3 пъти и половина нарастване на цената на газа. Това е част от общия инфлационен напън върху цените. Не можем да чакаме огромни спадове ". Това съобщи икономистът Стоян Панчев пред Нова ТВ.

Цените на производителите са даже по-високи от тези на потребителите, сподели още Панчев, като по последни данни тази за бизнеса е с 42% по-висока.

“Производителите са принудени да спрат работата на част от своите производства, с цел да се оправят с това увеличение”, разяснява икономистът. Инфлацията продължава да върви нагоре, съобщи още специалистът, като “заради войната ще се повиши с най-малко още 2%”, счита той.

“Слагане на тавани на цените няма да помогне”, съобщи Панчев.

“Това просто ще докара до изгубване на някои артикули от магазините и основаване на черен пазар, който ще работи на действителната пазарна цена”, разясни той. Решението, съгласно Панчев, е да се понижи Данък добавена стойност.

Според него заплащането на газа в рубли, няма да увеличи неговата цена. “Това може да се усети най-много от “Булгаргаз” или Българска народна банка, само че върху крайния консуматор няма да необикновен ефект”, изясни специалистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР