Дори хората, които са прекарали коронавируса и са изградили антитела,

...
Дори хората, които са прекарали коронавируса и са изградили антитела,
Коментари Харесай

Дори преболедувалите коронавируса трябва да се ваксинират

Дори хората, които са прекарали ковид и са построили антитела, би трябвало да се имунизират. Въпросните антитела в организма им не са на задоволително високо равнище, както в случай че им бъде сложена ваксина. Това съобщи в утринния блок на NOVA заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.
Тъй като имунизацията е нова и се слага за първи път, хората би трябвало да бъдат следени и след имунизирането. Трябва да им се вършат проучвания през несъмнено време, с цел да се види какво е равнището на антителата в организма им.
" Тази ваксина се слага за пръв път на човешката популация и има доста настоящи въпроси. Надявам се да се намерят отговорите, които да задоволяват всички нас. Най-приятният отговор ще е: " да, ще унищожаваме ковид в международен мащаб ", уточни доктор Брънзалов.
По думите му, в случай че най-малко 70% от популацията се имунизира, тогава ще може да се построи стаден имунитет. Ако се имунизират 80-85% от хората, ще забравим за вируса, уверен е лекарят, който също се е ваксинирал против Covid-19.
Ваксинираният човек освен не заразява, само че и не се разболява, което е още по-важно. " На нас не ни трябват излекувани хора, трябват ни здрави хора. Това е задачата на всичките противоепидемични ограничения ", безапелационен беше зам.-председателят на БЛС.
В България има доста малко лекари, които се съмняват в резултата на имунизацията. Някои се двоумят тъкмо коя ваксина да изберат, само че всички желаят да се имунизират. " Не познавам нито един доктор, който отхвърля да се имунизира, изключително когато всекидневно преглежда хора с ковид ", сподели Брънзалов.
Когато стартира всеобщото имунизиране у нас, имунизациите ще се поставят от персоналните лекари. В деня след имунизирането би трябвало да се заобикалят мощни алергени като шоколад, яйца и алкохол, тъй като могат да провокират алергична реакция в организма.
Ваксината против Covid-19 може да се сложи даже на алергични пациенти, само че те би трябвало да одобряват и антиалергични лекарства. " При всички пациенти, които имат прояви на алергични реакции, би било добре да се направи един медикаментозен чадър дни преди и дни след слагане на имунизацията. При по-тежките случаи на алергии би трябвало да се съветват с доктор ", безапелационен е медикът.
По думите му към този момент има доста информация за имунизацията на BioNTech и Pfizer, като единственото противопоказание е допустима алергична реакция. Въпреки че пациентите подписват осведомено единодушие при слагането на имунизацията, лекарят, който я изписва и слага, също носи отговорност.
Тежките болести са част от живота ни и няма да изчезнат сами, без да се борим с тях. Нека да следваме здравната просвета, с цел да си помогнем сами на себе си, прикани Брънзалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР