“Дори е имало едно предупреждение в Османската империя, че там

...
“Дори е имало едно предупреждение в Османската империя, че там
Коментари Харесай

В това село живеят много будни хора

“Дори е имало едно предизвестие в Османската империя, че там би трябвало да се внимава, когато се минава, тъй като просто хората са били с храбър дух през вековете, което се вижда и по време на Априлското въстание ". Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова журналистът Антоанета Титянова. И добави: “защото първата и единствена победа на Хвърковатата чета на Бенковски се случва тъкмо тук в село Петрич ".

“Много хора бъркат село Петрич с Петърч или напряко мислят, че е нещо общо с град Петрич, макар че то е в непосредствена непосредственост до София, малко преди Златица, напълно покрай още две топ села, едни от най-богатите на България като вътрешен артикул – Мирково и Чавдар. Много е забавно, тъй като в случай че вземем Захари Стоянов и се зачетем за Априлското въстание, в действителност главното, което той написа - че тук са били темелите, построени на българската независимост, е истина, тъй като това е написано на камбаната, която се намира – тя е неповторима, доста висока, над 8 м – Разцепената камбана, и постоянно, когато е Гергьовден и е съборът, на празника там се прави възстановка на единствената борба ".

" Всъщност Бенковски, когато се афишира въстанието, първите няколко дни е там, и там се организира единствената борба, която е с прекрасен край. Естествено това коства живота на 172-ма от жителите на Петрич, а по-късно е опожарено и цялото село. И неслучайно точно там по-късно лейди Странгфорд прави и най-голямата болница в България. Тя събира над 30 000 лири. Заедно с Макгахан, тя и нейният брачен партньор, те са най-големите пропагандатори на Българската идея и за идеята за освобождението на България. И останалите лечебни заведения, в случай че би трябвало да се вземе на глава на популацията какъв брой са убити, се оказа, че след Батак това е второто място дало най-вече жертви. И неслучайно Иван Вазов я възпява в своето стихотворение " На лейди Странгфорд “ в стихосбирката си, която е обвързвана с Освобождението, тя пък му подарява своят накит. Този накит той пък го връчва на своята муза Евгения Марс и преди две години подаяние направи Мими Елмазова – нейната потомка. И през днешния ден този накит може да се види в един прелестен музей, който се намира в центъра на село Петрич в учебното заведение, което е направено на музей и изложба – неповторим, доста прекрасен с доста картини, доста артефакти ".

" А ние, когато направихме първия Празник на накита по отношение на това, това беше 2022 година, имаше и изложения, имаше и фотосесии, ревюта имаше на български носии с украшения, и от сутринта до вечерта песни, като вечерта постоянно има заря-проверка и при камбаната, която е разцепена, тъй като преди време самите петричани претопили своите камбани, с цел да създадат от тях патрони и с цел да могат да водят война за свободата си. Така че сега в доста от последните две години, откакто се направи, в действителност Българският арт и фолклорен център " Нестия “ и " Агенция Форум България “ са основатели дружно с кмета на Община Златица на този празник, цялото село Петрич се възвърне и се обнови. То е към този момент център с доста хубава стена, която е сцена в центъра, където се вършат и събори, и фестивали, а настрана се вършат и на самата камбана, само че е и с възобновени градинки. Когато отидете, в действителност ще видите, че това е едно модерно село, което в това време е и богато на история, тъй като там е Гугова къща, там е къщата, от която когато Левски основава Тайният революционен комитет и потеглят да го заловят заптиетата, той изкачва в река Тополница и съумява да избяга. Въобще едно място, което е цялостно, цялостно с доста история и с доста красиви естествени забележителности, като Кръстатия камък, като Вран камък светилището. Т.е. там се срещат с изключение на героизма на нашите въстаници от преди Априлското въстание, и артефакти, които са свързани с Второто българското царство и с античната история ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР