Дори да приемем, че всичко, което пише в Ди Велт“

...
Дори да приемем, че всичко, което пише в Ди Велт“
Коментари Харесай

Цеков пред Tribune: Скандалът „NEXO“ прави ДБ и ПП токсични! Най-доброто, което могат да направят останалите партии е да ги подложат на остракизъм


„ Дори да приемем, че всичко, което написа в „ Ди Велт “ е правилно, то единствено демонстрира, че Петков и Василев са безсрамни измамници и лъжци “, счита конституционалистът

Tribune беседва с специалиста по Конституционно право доктор Борислав Цеков за аферата„ Nexo “ и каква роля изигра тя за решението на президента при коя партия да отиде третият мандат, ще нанесе ли Nexo репутационен удар върху „ Демократична България “ и Политическа партия, „ сензационната “ публикация на немския вестник „ Ди Велт “ със сладко-кисел привкус и по какъв начин Кирил Петков и Асен Василев внезапно се оказаха " месиите на Украйна " във войната с Русия. Конституционалистът изясни и какъв брой дълго Българска социалистическа партия може да бави третия мандат. Той не пропусна да даде рецепта за изхода от политическата рецесия.

Г-н Цеков, третият мандат отиде в Българска социалистическа партия. Очаквано ли беше това решение на президента Румен Радев за Вас? Смятате ли, че казусът „ Nexo изигра роля в неговия избор, въпреки че той отхвърли да е повлиял на решението му. От друга страна служебният министър председател Гълъб Донев загатна, че повода е точно този скандал, който има интернационален нюанс.

Каквито и да са били желанията на президента Радев, интернационалният скандал и следствието против по този начин наречената криптобанка „ Nexo “, и нейните обвързаности с партии като „ Демократична България “ и „ Продължаваме Промяната “, направиха невероятно връчването на мандат на „ Демократична България “. Този скандал прави тези две партии токсични и прекомерното им замесване в политическия развой не би изглеждало добре нито в лицето на българската общност, а още повече в това на нашите интернационалните сътрудници, тъй като става дума за световна спекулация, която се проверява в няколко страни, отпред със Съединени американски щати. Има съмнения, че са ограбени милиарди от данъкоплатци на много съществени западни страни. Тези съмнения изваждат, най-малко съгласно мен, за неопределен срок „ Демократична България “ и „ Продължаваме Промяната “ от естествения политически оборот и най-хубавото, което могат да създадат останалите участници в политическия развой е да подложат обвързваните с Nexo партии и политици на остракизъм.

Основателни ли са оправданията от страна на „ Демократична България “, че няма по какъв начин да си ревизират донорите. Ще нанесе ли в действителност този случай репутационен удар върху обединението? Как биха могли да излязат чисти от тази обстановка?

Репутационният удар към този момент е нанесен, а вредите от него занапред ще се разрастват, тъй като този скандал ще се точи дълго във времето и огромните отговори по него ще дойдат от американските, английските и израелските управляващи, защото, както е известно, Nexo е обвързвана с рекламация за банкова активност на територията на тези и други страни. Те в България не са оперирали. Това, което споделят от Демократична България, пробвайки се да се измъкнат от обстоятелството, че действително редовно са финансирани от Nexo, е почтено за жалост. Няма по какъв начин да не са знаели, откакто американските средства за всеобща информация гърмят от много време за следствията в Ню Йорк и още седем щата против Nexo. И все пак, макар че през септември основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс разгласи публично завеждането на правосъдни процедури против Nexo, те (бел.ред. „ Да, България “) за изборите в България, месец по-късно, са приемали тези дарения от чиновници на Nexo. А за всеки приблизително образован човек е ясно, че по този начин образувани, от всякакви секретарки, чиновнички и така нататък, дарения за по 19 999 лв., по шаблон всичките, това в действителност прикрива корпоративното финансиране, тъй че да бъде заобиколен законът и праговете за финансиране, които се откриват. Така че, „ Демократична България “ са оцапани доста, оцапана е и „ Продължаваме Промяната “, доколкото всички тези хора преди две години бяха на улицата и стачкуваха, с цел да завземат властта. Асен Василев занапред има да изяснява криптоманията си, с която лобира българската банкова система и системи за възнаграждение да одобряват криптовалута, за контактите си с Nexo и по този начин нататък.

Какво е мнението Ви за думите на военачалник Атанас Атанасов, който съобщи през вчерашния ден, че в тази ситуация с Nexo става въпрос за „ една прокурорско-герберска уйдурма “ и че всичко е замислено предизборно авансово?

Обикновено разясня политици, към които имам съществено отношение. Генерал Атанасов не е измежду тях. Подобна глупава теза може да споделя на свои другари пияндета в кварталната механа, където живее. Ако желае да приказва съществено и го твърди, да отиде в американското посолство и да се оплаче, че Прокуратурата в Ню Йорк и в други щати колаборира с българската прокуратура. Нека да го направи!

Друга огромна тематика, която се отвори през вчерашния ден е, че   България е доставяла скрито една трета от боеприпасите за украинската войска в първите месеци на войната. Знаете, господин Петков и господин Василев признаха, че по времето на тяхното ръководство България скрито е изнасяла гориво и оръжия през частни компании към Украйна, което стана ясно от следствие на немското издание „ Ди Велт “. Така да се каже те се вживяха в ролята на спасители на Украйна! Как бихте коментирали?

Нека да разделим нещата на две. Едно е помощта, която България е оказала или ще оказва на Украйна, напълно друго е един недодялан пиар ход на „ Продължаваме Промяната “ с една обява, за която има доста съмнения, че не е регулярна журналистическа обява, а е в рубриката „ advertising “, т.е. рекламна публикация. Има подобен род, има механизми, по които се поръчват такива публикации. Известни са няколко западноевропейски медии, които през годините се употребяват за такива изявления от български фактори, в това число свързани с мрежите на Държавна сигурност. „ Ди Велт “ е измежду тях. Той е измежду изданията, които са били употребени от български фактори, с цел да постановат някакви тези за вътрешнополитическа приложимост в България. Дори да приемем, че всичко, което написа в „ Ди Велт “ е правилно, то единствено демонстрира, за следващ път, че Петков и Василев са безсрамни измамници и лъжци. Защото единствено допреди няколко месеца, до момента в който бяха в държавното управление, те твърдяха тъкмо противоположното. Заедно с тях и Корнелия Нинова, която беше вицепремиер на господин Петков, потвърждаваше това с думите, че нито един патрон от България не отива в Украйна. Кога са казвали истината – тогава или в този момент? Нищо не може да ги избави от абсурда „ Nexo “. Ако желаят да си поръчат по цяла страница в „ Ню Йорк таймс “ и в  „ Сънди Таймс “ и да се разгласят за спасители на Галактиката, това са комични опити на хора с гузна съвест да излязат сухи от водата. Няма да излязат сухи от аферата „ Nexo “!

Колко време Българска социалистическа партия би могла да бави мандата, има ли някакви шансове, съгласно Вас, той да се осъществя или вървим към нови избори, както всички приказват?

Българска социалистическа партия има конституционното право да държи мандата, до момента в който има договаряния и действителен късмет да се сформира болшинство, което да излъчи държавно управление, определено от Народното събрание. ГЕРБ към този момент обявиха, че няма да поддържат такова държавно управление. Ако с такава позиция излязат още една-две по-малки парламентарни групи, явно няма да има никакъв късмет за аритметично болшинство, затова няма да има държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия, което значи, че Корнелия Нинова би трябвало неотложно да върне мандата, тъй като всяко отсрочване по-нататък в случай, че законната конституционна цел – сформиране на държавно управление, е неизпълнима, ще бъде противоконституционно.

Очевидно е, че тази развръзка е най-вероятна. Кога смятате, че президентът Радев ще насрочи следващите предварителни избори?

Не съм фен на тези календарни сметки. Около президента има служители, които ще извадят календарите и ще му предложат дата. Конституционният период е до два месеца от разформироване на Народното събрание.

По всичко проличава обаче, че даже след нови избори, ще имаме същите или по-лоши резултати, общо взето идентична картина по повод разпределението на гласовете сред партиите, и надлежно ще попаднем още веднъж в омагьосания кръг, в който се намираме към този момент две години. Какъв е изходът?     

Напълно реалистични са тези благоприятни условия. Ще продължаваме по този начин, до момента в който българските гласоподаватели не изразят по-ясна воля. Ако им е омръзнало всичко това, дано да поддържат партия, която да има късмет да ръководи независимо! Другият вид е, в случай че забележим, че българският народ няма доверие на никоя от партиите и не желае да овласти никой за изцяло ръководство, то тогава могат да се потърсят разновидности с промени в изборната система. В този смисъл известният на всички ни „ гръцки вид “ е едно успокоение, т.е. партията, която се класира първа на изборите автоматизирано, по силата на методиката за пресмятане на изборните резултати, получава избран брой мандати допълнително. Така се основават условия за постоянни болшинства в една политически фрагментирана обстановка.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР