Дори да не се интересувате от кино, със сигурност сте

...
Дори да не се интересувате от кино, със сигурност сте
Коментари Харесай

Човекът, който уби Батман и Супермен

Дори да не се интересувате от кино, сигурно сте чували израза „ самостоятелна продукция “ или „ самостоятелен филм “ и в случай че в реалност седмото изкуство не е в горната половина от листата ви с ползи, евентуално сте се зачудили какво тъкмо значи това.

Какво прави един филм „ самостоятелен “? А какво, на собствен ред, прави другите филми „ подвластни “?

Независима е продукция, която не получава финансови средства от огромните кино студия на Холивуд за своята реализация. Това нормално допуска по-нисък бюджет, по-малък радиус на разпространяване на приключения филм и по-голяма креативна независимост при изработката му. Антонимът на това разбиране е „ студиен “ филм. Тези продукции се финансират от американските корпоративни киногиганти като да вземем за пример Disney и Warner Bros.

За страдание, в тази публикация не става дума за приятните изключения като Кристофър Нолан или Дени Вилньов, които получават огромни бюджети от холивудски студия за реализацията на свои авторски планове, защото към този момент са се потвърдили професионално.

В тази публикация става дума за случаи, в които студийната система в Холивуд задушава креативната мисъл на работещите в нея.

Забравете за Жокера, Лекс Лутор или Дуумсдей.

Главата на Warner Bros. Кевин Тсужихара направи това, което те не съумяват да сторят към този момент десетилетия наред – той значително унищожи Лигата на справедливостта или най-малко филмовия ѝ образ.
 Кевин Тсужихара Кевин Тсужихара
През 2013 година Warner Bros. и DC Comics стартираха споделена кино галактика, в която да пресъздадат редом приключенията на супергероите на комиксовата комапния, измежду които са Батман, Супермен и Жената Чудо, наред с още мнозина. Първият филм от тази поредност бе „ Човек от стомана “ през 2013 година.

Лентата получи преобладаващо положителни мнения от критиците най-много поради добре развитите през облика на Супермен тематики за съзряване, фамилни взаимоотношения и отговорности. Лентата носи всички присъщи преимущества и дефекти на авторски план на Зак Снайдър - режисьорът, определен да бъда проектант на тази кино галактика.
 Човек от стомана „ Човек от стомана “
Не същото може да се каже за „ Батман против Супермен: Зората на справедливостта “, свръхмрачната лента, която започва модерната към този момент наклонност да се плюе по планове на Warner Bros. и DC Comics. Филмът е бил орязан до дължина от 2 часа и половина по разпореждане на главата на студиото Кевин Тсужихара.

Излязлата след това тричасова режисьорска версия на кино лентата с всички изтрити подиуми накара мнозина да си върнат рецензиите обратно, защото показа надалеч по-смислено и разумно издържано изложение, гарнирано с типичния обилен образен жанр на Зак Снайдър. По-умен човек би си взел поука от случая, само че не и господин Тсужихара.

Пак той е индивидът, заповядал орязването на „ Отряд самоубийци “ до дължина под 2 часа, в резултат на което появяването на носителя на „ Оскар “ Джаред Лето в ролята на именития Жокер бе редуцирана до 10-минутна поява в 3-4 подиуми.
 Жокера Жокера
Гневът на Лето от това решение бе документиран в редица изявленията с медиите.

Тсужихара е и индивидът, разпоредил филмът да се инсталира от хората, създали филмовите откъси за лентата, вместо от режисьора Дейвид Ейър. Резултатът от това е, че първите 30-ина минути от пълнометражния игрален филм наподобяват като серия от съвременни музикални клипове.

Същият този многоуважаем господин упорства да бъде изрязана най-въздействащата и алегорична сцена от „ Жената Чудо “ – тази, в която основната героиня минава през фронта на Първата международна война и поставя завършек на стълкновение, траяло повече от година и лишило десетки хиляди животи. За благополучие, режисьорката Пати Дженкинс изрично отхвърля да се огъне под корпоративния напън.

Резултатът? Ами „ Жената Чудо “ е най-печелившият филм за генезис на супергерой в историята на киното с доходи над 820 милиона $ и има 92% критическо утвърждение в Rotten Tomatoes.
 Жената знамение „ Жената знамение “
И, представете си, на всичкото от горната страна няма изрязани подиуми, нито разширена режисьорска версия! Лентата изрично е най-големият триумф на разширената кино галактика на Warner Bros. и DC Comics. Защо ли? Ами може би има нещо общо с обстоятелството, че е ясно и неопетнено отражение на креативната мисъл на първокачествен режисьор.

За последните подвизи на Кевин Тсужихара написах задоволително в текста ми върху „ Лигата на справедливостта “, където бях заставен да обърна внимание на редица детайлности от процеса на основаването на кино лентата, с цел да обясня крещящите му дефекти. Те се манифестираха и като незадоволителни финансови приходи за лентата в Съединените щати, където въздействието на кинокритиката върху аудиторията несъмнено е и най-голямо.

За благополучие на почитателите на DC Comics като мен самия, филмът записва задоволително мощни доходи по пазарите отвън Америка, с цел да оправдае високия си бюджет и да обезпечи продължението на филмовата галактика с тези супергерои, надалеч по-реалистични, човечни и завладяващи от своите съперници от Marvel.

Можем единствено да се надяваме, че бъдещите попълнения в тази поредност няма да имат по двама режисьори и двама композитори, а и че няма да стават жертва на корпоративен шеф, който се управлява от неточни маркетингови изследвания и неправилни персонални разбирания за филмовата аудитория, само че не и от артистични претекстове.

Иначе казано, можем единствено да се надяваме, че господин Кевин Тсужихара скоро няма да има работа.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР