Дори да не искаме да си го признаем, природата умира.

...
Дори да не искаме да си го признаем, природата умира.
Коментари Харесай

Дърветата по света измират незабележимо – безпрецедентна криза

Дори да не желаеме да си го признаем, природата умира. Човечеството не обръща внимание на казуса и той към този момент е отвън контрола ни.

Дърветата умират

Вече знаем за пагубния резултат на произшествия като радиоактивния разлив на Фукушима или пожарите, опустошили Индонезия.

Но в този момент умиращата планета е изправена пред различен проблем. И той е обвързван с един от най-важните детайли на планетата. Дърветата.

Изследване от предходната година пресметна какъв брой са общо дърветата по света. Информацията беше шокираща.

Списание Nature разгласява, че на планетата има 3.04 трилиона дървета. Всяка година биват изсечени по 15.3 милиарда от тях. Освен това е изчислено, че повече от 46% от дърветата са били изсечени за последните 12 000 години.

Днес, доста дървета просто умират. Учените считат, че става въпрос за стотици милиони или даже повече.

Калифорния е изправена пред една от най-големите рецесии в историята. Министерството на земеделието разгласи, че от последния оглед през май 2016г са разпознати още 36 милиона мъртви дървета. Това повишава общия им брой от 2010г до момента на повече от 102 милиона. Само през 2016г са починали 62 милиона дървета, което е повече от 100% увеличение на смъртността в щата по отношение на предходната година. Допълнително още милиони дървета са слаби и се чака да загинат през идващите месеци.

Изданието New York Times също написа за този проблем. Поради огромните суши, дърветата към този момент са били мъртви още преди да ги доближат пожарите.

Останалия свят

Тази злополука не е лимитирана до Калифорния. Хаваи да вземем за пример, е изправен пред сходен проблем. Заболяване е поразило дърветата охиа и е умъртвило съвсем всичките. Учените към момента не са намерили лек за него.

The Guardian рапортува, че чумата по охиа дърветата не е неповторима, а е част от тиха рецесия, която заличава горите в Америка. Суша, заболявания, инсекти и горски пожари погълват десетки милиони дървета със зашеметяващи темпове – значително поради климатичните промени.

Точната причина към момента е незнайна. Мнозина считат, че непрестанно растящото замърсяване се корени в основата на казуса с измиращите дървета. Други са уверени, че има връзка сред геоинженерството и умирането на дърветата – това е модифициране на земната атмосфера с добавки и химикали, които повлияват климата.

 

Има ли вяра?

Природните екосистеми са повлияни по разнообразни способи от азота, сярата и живака, разтворени в дъжда, снега и газовете. След десетилетия събиране на данни, учените са документирали по какъв начин локалните, районните и световните източници на замърсяване на въздуха могат да причинят основни промени в екосистемите. Тези промени включват окисляване на почвите и водите, нездравословни цъфтежи на водорасли и ниско кислородно наличие в речните устиета, лимитирано многообразие на локални типове растения, високи равнища на живак в рибата и намален толеранс към други стресиращи закани като вредители, болести и климатични промени.

Дърветата играят жизненоважна роля за живота на планетата. Те поддържат всички нас живи. Произвеждат огромна част от кислорода, който дишаме, предотвратяват трусове и свлачища. Но никой не им обръща внимание.

Светът е толкоз обхванат от политически драми и незначими проблеми, че даже не вижда пропастта, към която сме се насочили. Животът на земята е заплашен от изгубване, в случай че не бъдат подхванати ограничения скоро.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР