Допълнително финансиране за професионални паралелки с очакван бъдещ недостиг на

...
Допълнително финансиране за професионални паралелки с очакван бъдещ недостиг на
Коментари Харесай

3 милиона лева повече ще получат професионалните гимназии


Допълнително финансиране за професионални паралелки с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда е планувано за идната година, заяви пред публицисти в Пампорово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че са планувани 3 млн. лева за спомагателното финансиране, а концепцията е да се насърчат професионалните гимназии да ориентират профила си към потребностите на пазара на труда. Министър Вълчев се срещна през днешния ден в Пампорово с представители на общини и шефове на просветителни институции от област Смолян.

Диференцираното финансиране на професионалните паралелки според от бъдещото търсене е препоръчано съгласно министър Вълчев със закона за държавния бюджет и като смяна в закона за предучилищното и учебното обучение.

Предстои да бъде създаден механизъм, по който ще се дава спомагателното финансиране. Знаем в кои браншове са тези паралелки, сигурно ще засегне техническите специалности, добави Красимир Вълчев.

Според него е вероятен диференциран метод и при разпределение на тези средства, тъй че паралелките с най-остър дефицит да получат повече от тези с по-малък недостиг на пазара на труда.

Трябва да насърчим учениците за включване в такива професионални паралелки, тъй като за последните десетилетия професионалното обучение загуби известна атрактивност, счита просветителният министър. Той предвижда, че това ще бъдат позициите, за които в най-голяма степен ще порастват приходите поради дефицита на пазара на труда.

В доста случаи те ще изпреварят съгласно министъра възнагражденията за позиции, изискващи висше обучение, за което към този момент има образци в разнообразни предприятия. От една страна желаеме да насърчим учениците със стипендии, а от друга да преструктурираме профилите на професионалните гимназии в сходство с това търсене на пазара на труда, съобщи Красимир Вълчев.

Коментирайки повишените средства за обучение в бюджета за 2018 година, просветителният министър предвижда, че общините ще получат друго нарастване. В общия случай това, което видях като нарастване е от 3-4 до над 20 %, междинното е може би сред 5 и 10 на 100, добави Красимир Вълчев.

Промените, които сме създали в разпределителния механизъм в общия случай водят до увеличение на средствата в по-малките учебни заведения и детски градини, а настрана от това сме въвели спомагателна диференциация на финансирането за дребните отдалечени общини, изясни министърът.

Той уточни, че всички общини ще получат в допълнение финансиране (за образование), без значение от това, което е за нарастването на възнагражденията.

Голямото предизвикателство за системата в кратковременен и дълготраен проект съгласно министър Вълчев е да има повече учители, "повече младежи, които да се включат в педагогическа специалност ", а съществена мярка за постигането е увеличението на възнагражденията им.

С общините в регионалните центрове се водят диалози и се търсят благоприятни условия да се продължи финансирането за кариерните центрове след 31 декември, посочи министърът на МОН.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР