Допълнителни разходи размер на 239 400 лв. по бюджета на

...
Допълнителни разходи размер на 239 400 лв. по бюджета на
Коментари Харесай

Заради бавното правосъдие: Държавата плаща близо 240 хил. лева

Допълнителни разноски размер на 239 400 лева по бюджета на Министерството на правораздаването, бяха утвърдени през днешния ден от Министерски съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от ведомството разходи по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.  Това е общият размер на сумата, изплатена за интервала от 1 юли 2021 година до 30 септември 2021 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период.

От административната процедура за обезщетение за постепенно правораздаване могат да се възползват страни по завършени цивилен, административни и наказателни каузи, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от ИВСС, а по-късно споразуменията за погашение на компенсации се подписват от министъра на правораздаването. Максималният им размер е 10 хиляди лева

По закон основният контрольор на всеки три месеца изпраща на Висшия правосъден съвет данни за откритите нарушавания, а министърът на правораздаването - за изплатените компенсации. Законът повелява още през половин година съветът да проучва аргументите за нарушаванията и да приема ограничения за тяхното премахване. 

През 2020 година като компенсации за постепенно правораздаване по тази процедура са изплатени 557 800 лева по 202 съглашения. През 2019 година са платени 620 200 лева, само че тогава и споразуменията са по-голям брой - 265.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР