Донякъде останахме изненадани от решението на БСП да не влиза

...
Донякъде останахме изненадани от решението на БСП да не влиза
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ влязоха в поредна политическа схватка

Донякъде останахме сюрпризирани от решението на Българска социалистическа партия да не влиза в Народното събрание макар апела на президента, който им даде опция да се върнат по един от малко малко заслужен метод в Народното събрание. Ако задачата им е да ни изплашен, надълбоко се колебая, че ще се случи. Това съобщи в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

За състава на ЦИК Биков разяснява, че концепцията е била да не се вършат промени в последния миг.

,,Ние имахме едно прагматично предложение и то беше първо да минат изборите, а не да вършим промени два месеца преди тях'', уточни той и прикани опозицията да спре да гледа на машинното гласоподаване като някаква безспорна панацея.

,,Казали сме, че за европейския избор ще бъдат обезпечени 3000 машини, а за локалните избори тяхната численост ще бъде 6000. Нека въведем машинното гласоподаване поетапно, тъй като ЦИК показва своите опасения по адрес на самите машини, защото те постоянно може да се развалят'', посочи Биков.

По отношение на наложеното несъгласие по измененията в Изборния кодекс националният представител разгласи, че ще бъде преразгледана единствено частта с преференциите.

,,Президентът Радев на процедура наложи несъгласие върху всичко, само че ние ще променим единствено преференциите, нищо другото няма да се пипа, защото всичко останало са механически въпроси и решения, взети от Конституционния съд'', уточни Биков и още един път подсети, че смяната в преференциите бе концепция, защитавана от парламентарната група на Движение за права и свободи.

,,Решението да напуснем Народното събрание е решение на нашия Национален съвет, а не на парламентарната група. Към момента нямаме осъществяване на нашите условия, заради което няма по какъв начин да се върнем. Ние в продължение на 26 часа излагахме нашите причини, които и президентът през вчерашния ден препотвърди'', разяснява по тематиката с измененията в ИК националният представител от Българска социалистическа партия Петър Витанов.

,,Колегите от ГЕРБ принизиха ролята на Народното събрание до римския сенат по времето на Калигула. Взимат някакви решения до късни доби като нарушители, решения, които са в ущърб на българските граждани'', изясни той и добави, че Българска социалистическа партия ще предложи своите кандидатури за новия състав на ЦИК, само че,,едва ли ще бъде в Народното събрание, с цел да ги гласува''.

,,Това е неуместно! Кой очаквате да ги гласоподава? Ние ли?!'', намеси се Тома Биков.

Относно концепцията за финансови наказания за депутати, които отсъстват от пленарната зала без основателна причина, депутатът от опозицията съобщи, че Българска социалистическа партия постоянно е била гонена и репресирана партия, заради което намират заканите за наказания за несъстоятелни.

От своя страна Тома Биков показа, че няма потребност от понижаване на заплатите на депутатите, които не вървят на работа.

,,С въпроси от рода на това кой какъв брой пари взима просто се принизява работата на Народното събрание. Смятам, че на този стадий подобен спор не е нужен'', уточни Биков, като най-после прикани Българска социалистическа партия и Румен Радев да не упрекват секционните изборни комисии, потвърждавайки, че ще вземат участие във подправянето на изборите.

,,По този метод обвинявате хиляди почтени български жители, покровители и даже членове на вашата партия'', съобщи депутатът от ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР