ДОНКА МИХАЙЛОВА е родена в Троян през 1959 г. Икономист

...
ДОНКА МИХАЙЛОВА е родена в Троян през 1959 г. Икономист
Коментари Харесай

Ощетяваните общини следва да бъдат компенсирани

ДОНКА МИХАЙЛОВА е родена в Троян през 1959 година Икономист по обучение. Народен представител в 41-то Народно събрание. Работила е основно в областта на гражданския бранш. Като кмет на община Троян е притежател на наградата "Кмет модернист " на Националното съдружие на общините в Р България (НСОРБ). Носител е на доста други награди за новаторски политики в локалното самоуправление. Член на Конституционен съд на НСОРБ. Кмет е на община Троян за втори мандат, определена с листата на Българска социалистическа партия.

"Важно е да издигнем претенденти за локалната власт, които са неукорими като политически и личностен морал. "

- Г-жо Михайлова, на конференция на Българска социалистическа партия преди дни Кирил Добрев заяви, че близо 100 общини с общо население над 2 млн. души не са получили един лев от страната за м.г. Вие го подкрепихте и поискахте за това те да получат обезщетения. Съобщено бе, че се готви и предложение от всички кметове от левицата, което ще бъде импортирано в НСОРБ. За какво настоявате?
- Моята позиция е кардинална и поредна. На последното съвещание на УС на НСОРБ доста изрично заявих, че последните години посредством постановления на Министерски съвет, отвън Закона за държавния бюджет, се трансферират средства на общини, ръководени от представители на две политически сили - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Крайно недопустимо е по този метод да се разпределя близо четвърт милиард - 243 хиляди лева Тази моя позиция е изразена в разбора за осъществяването на общинските бюджети за 2017 година, признат с цялостно болшинство от всички членове на НСОРБ. Членовете на УС на сдружението на общините, издигнати от Българска социалистическа партия, поискахме изключително съвещание на Управителния съвет. Ще желаяме да обсъдим и приемем предложение към държавното управление по какъв начин общините, които поредно бяха ощетявани, следва да бъдат обезщетени. Очаквам да бъде изработен разбор на експертно равнище в сдружението кои са поредно ощетяваните общини в последните 2-3 години и да предложим те да получат отплата за действия, свързани с решение на тежки проблеми.
- Българска социалистическа партия показа новия си план "Визия за България ". Каква е вашата оценка за него и кои са целите?
- Като кмет правя оценка като най-важно районното развиване. За първи път от доста време насам тази тематика заема значима част от един партиен документ. Темата е поставяна неведнъж до момента, само че незадоволително съществено и задълбочено. В плана има потребни хрумвания, само че като цяло считам, че при съставянето му не бяха привлечени хора, които на гърба си изстрадаха всички проблеми на развиването на страната. Има дефицити в раздела и е хубаво в процеса на полемика на Визията този пропуск да бъде обезщетен.
- Във Визията се подчертава на новата философия на децентрализация. Какво разбирате под това? Регионите ли ще бъдат връзката сред централната и общинската власт?
- Според плана документите за обмисляне би трябвало да бъдат в центъра на една обща районна политика. Районите за обмисляне в България са основани най-много, с цел да отговорят на условията на Евростат. Те нямат свое съответно ръководство, нямат собствен бюджет, не са облечени с доверие от жителите - хората, ръководещи регионите за обмисляне, не се избират от народа. Не мога да си показва по какъв начин тъкмо могат да са мотор на по-добро районно развиване на страната. Авторите на документа следва да ни обяснят това. В тази част от Визията не е отредено място на българските общини. Не знам дали това е резултат от схващане, че ролята на общините ще отслабва, или е просто пропуск. Да се надяваме, че е пропуск, тъй като няма по какъв начин ролята на общините да отслабне. Те са доста значими.
Когато приказваме за районно развиване, би трябвало да дадем отговор на значими въпроси. Ако фактически натоварваме с изключително очакване регионите за обмисляне, ще търсим ли второ равнище на локалното самоуправление? Това ще рече тези, които ръководят регионите за обмисляне, да бъдат избирани. Ще търсим ли развиване на органи за самоуправление в регионите за обмисляне? Кой и по какъв начин ще финансира дейностите в тези региони? Това са въпроси, които към този момент нямат отговор.
- В плана е записано, че особено внимание би трябвало да се отдели на тежките региони, закрепен е Странджа-Сакар. Но и в Северозападна България, и на доста други места проблемите са съществени?
- Споделям разбирането, че в случай че ще търсим заслужено районно развиване на страната, би трябвало да посочим кои региони ще поддържаме с преимущество и по какъв начин ще се случва това. Много е значимо да бъдат обрисувани главните политики в тези региони, по какъв начин ще спрем извънредно отрицателните демографски трендове там, по какъв начин ще задържим младежите, ще търсим ли нови механизми за поддръжка на развиването на образованието и опазването на здравето, които са в недостиг.
- Какво е вашето виждане?
- Трябва да търсим районното развиване на първо място в ограничение на районните диспропорции. Тези диспропорции се трансфораха в бездна сред столицата и 5-6 града, от една страна, и останалите територии на страната - от друга. Тези диспропорции личат в трагичната демографска обстановка в обособени региони на България, ниските темпове на икономическо развиване, претовареност и равнища на приходи на популацията в огромна част от общините. Последните години, сякаш тези въпроси стоят все по-остро. Ще дам образец. В последната Оперативна стратегия "Региони в напредък " огромните градове на България бяха отделени в първа предпочитана ос и за 39 общини бяха заделени 840 млн. евро, особено целево предопределени за тях. Във втора ос - по-малките градове, за 35 общини са заделени 105 млн. евро. Дори и в тази диспропорционалност е съсредоточено разбирането, че би трябвало да се влага най-вече в огромните общини. По този метод районните разлики се задълбочават.
- Община Троян е във втора ос, а Българска социалистическа партия няма кмет в регионален град. На този декор ви дефинират като един от сполучливите кметове на левицата. Как постигнахте такова ниско равнище на безработицата и каква е рецептата на сполучливия кмет?
- Безработицата в община Троян към този момент е под 5%, през последните месеци - 4,8%. На процедура хората, които желаят да работят, могат да работят и това важи както за града, по този начин и за огромна част от селата.
Постигнахме съществено движение на развиване на земеделието и отглеждането на животни. Вече има землища на обособени села, в които общинските земи не доближават, с цел да обслужват потребностите на животновъдите. Няма по какъв начин това да не ни радва и мисля, че локалната власт има сериозен принос.
- Смятам също, че това се дължи и на положителната работа с локалния бизнес. Така ли е?
- Опитваме се да оказваме помощ. Обсъждам всички значими въпроси, свързани с бизнес климата, с представители на бизнеса. Вече втори мандат работим доста сполучливо в Консултативния съвет по стопанска система към кмета, в който дискутираме дружно всички значими въпроси за развиване на общината. В този смисъл бизнесът оказва помощ на локалната власт във взимането на всички значими решения, а локалната власт оказва помощ на бизнеса оперативно и градивно да взема решение проблемите си. Това е добър модел. И ни разрешава да имаме резистентен бюджет. Министерството на финансите във всички свои ранглисти за сполучливи устойчиви бюджети слага община Троян измежду най-добре работещите в това отношение. В този смисъл се усещаме и ненапълно независими да взимаме решения и да отговаряме на потребностите на жителите.
- Да ви върна към плана на Българска социалистическа партия "Визия за България ". В него е заложена и тематиката за интелигентните градове...
- Темата интелигентни градове е съвременна европейска тематика. Тя ни вълнува, тъй като интелигентният град дава отговор на доста от настоящите проблеми на жителите си. В един съвременен документ за развиване тази тематика би трябвало да участва.
За мен обаче е необичайно, че се отделят 4 града с население до 70 000 поданици всеки, които се натоварват с изключително очакване за цифровизация. Мисля, че би било рационално всеки град, на база на разбор на своите потребности, да търси решения. За община Троян да вземем за пример съществено стои казусът с видеонаблюдението и едно интелигентно, съвременно ръководство на този развой. Актуален е казусът и с интелигентното ръководство на уличното осветяване. Това са тематики, по които размишляваме и търсим решение. Вярвам, че още идната година нашите съграждани ще бъдат очевидци на съвременни и интелигентни решения. С тези образци желая да приземя обяснението за образован град, тъй като хората мислят, че е нещо прекомерно комплицирано. Става въпрос за интелигентни системи за ръководство на главните комунални действия.
- Догодина предстоят избори за локална власт. Как виждате лявата опция?
- Не мисля, че ще бъде по-лесно. Казвам го като човек, който изпитва всеки ден на гърба си компликациите, пред които сме изправени ние, левите кметове. Мисля обаче, че би трябвало да излезем пред гласоподавателите с отговори на значимите въпроси, които ги вълнуват. Въпроси, свързани с бедността, със обществените неравенства, с демографската рецесия. На последната среща, която имахме с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, показах своето схващане, че би трябвало да се върнем към левите стандарти в локалната власт, които разработихме преди 4 години, и да преосмислим всички наши политики, които на локално равнище могат да дадат по-добър късмет за живот на хората. Изключително значимо е да издигнем претенденти за локалната власт, които са неукорими като политически и личностен морал. Хората изцяло основателно са по-чувствителни към персоналния морал на своите водачи. Това би трябвало да бъде измежду водещите ни послания за идната акция, обръщение, което да осъществим със наличие. Нека не забравяме, че локалните избори са мажоритарни значително и хората гласоподават на първо време за персони, а по-късно за партии.
- Вие ще се кандидатирате ли за трети мандат?
- Това решение ще взема напролет на идната година дружно с моите приятели и другари от управлението на партията. При всички случаи ще търсим най-хубавото решение за община Троян.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР