Дончев и Върбакова при обявяването на намерението на държавата да

...
Дончев и Върбакова при обявяването на намерението на държавата да
Коментари Харесай

Държавата обявила участие в сделката ЧЕЗ, за да овладее напрежението


Дончев и Върбакова при оповестяването на желанието на страната да влезе в договорката с ЧЕЗ, сн. БГНЕС

Държавата съобщи предпочитание да взе участие в договорката за ЧЕЗ заради неналичието на други механизми да се овладее обстановката със създавалото се публично напрежение, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. В същото време той разяснява, че основаната парламентарна комисия за следствието на събитията към придобиването на енергийните активи от пазарджишката " Инерком " не трябва да се " товари с някакви транквилантни упования " и е несериозно да се чака, че юристите на България по арбитража с ЧЕЗ ще разкрият обществено данни, които може да уронят позицията на страната в делото.

В изявленията за изявленията за Mediapool и БНР Дончев разяснява още, че влизането на страната в договорката на " Инерком " с ЧЕЗ слага всички останали български жители, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни сдружения, до известна степен в неравнопоставено състояние.

Ако влезе единствено в ЧЕЗ, дискриминация за клиентите на ЕВН и " Енерго-Про "

" Ако приемем, че държавното присъединяване подсигурява по-силен надзор и по-силни механизми за съблюдаване на публичния интерес, за какво това да е годно единствено за една част от територията на страната? Аз мога да слага и други въпроси, само че обстановката малко или доста беше изключителна, нямайки други механизми страната да се намеси и се багра, че това беше единствената стъпка ", сподели той пред БНР.

" Възниква въпросът за какво страната третира жителите от Западна България друго от останалите и откакто страната е подготвена да влезе в това сдружение, с цел да подсигурява доставките, за какво не го направи и за останалите две ", разяснява на собствен ред пред Mediapool.

Според него решението на страната да влезе в договорката е било изключително, тъй като " никой от нас не може да се държи като служител, да вдигне ръце или плещи и да каже: " В последна сметка ние нямаме каквито и да било благоприятни условия. Ние няма по какъв начин по закон да влияем върху тази договорка “. Затова била подхваната стъпката с желанието на държавното управление да влезе в придобиваните активи, като Дончев показва, че това деяние не е несъмнено.

Посочвайки, че обстановката към договорката за ЧЕЗ е била " нагорещена и значително истеризирана не без присъединяване на политически сили ", вицепремиерът означи, че " има страхове, има обществени страсти, с които би трябвало да се внимава ".

" Политиката със систематичното подклаждане на публични страхове е неекологична, тъй като влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И даже някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на ръководещ, може да се наложи да успокоява страховете, които самичък е посял “, сподели той пред БНР.

" Има куп неща, които на пръв взор наподобяват несериозни "

От думите му пред Mediapool излиза наяве, че в случай че ЧЕЗ не се съгласи да стане сътрудник с страната в договорката няма варианти за прекъсването на транзакцията и препоръчаните законодателни планове от " Обединените патриоти " енергийният регулатор да има думата за покупко-продажби с акции на лицензирани енергийни сдружения са противоречиви. Според Дончев одобряваните на тези ремонти в Закона за енергетиката след извършената към този момент от ЧЕЗ процедура за ибро на покупател на активите в България и след датата на сключването на предварителния контракт с " Инерком " значи ретроактивност на законодателството, което не е добре.

Запитан не наподобява ли към този момент нелепа концепцията за държавно присъединяване в случай, че мениджмънтът на ЧЕЗ сподели, че това едва ли е допустимо поради арбитража, Дончев сподели, че " има куп неща, които на пръв взор наподобяват невъзможни и несериозни ". По думите му има положителни модели с държавно и без държавно присъединяване, както и неприятни модели с държавно и без държавно присъединяване. Той добави, че са вероятни разнообразни разновидности за влизане на страната в договорката в това число като номинален акционер в " Инерком " (тоест да заплати единствено част от дяловия капитал на сдружението – б. ред.).

" Разликата сред 33 и 34% дялово присъединяване на страната е голяма, не би имало смисъл от по-ниско от 34% присъединяване, тъй като то не би дало особени принадлежности да се взе участие в процеса на взимане на решения ", уточни още Дончев по отношение на държавното присъединяване пред БНР.

" Към момента да спекулираме и да разрушаваме подварианти в задатък, няма никакъв смисъл. Едва при единодушие на чешката страна може да се разискват опциите и да се разяснява какво може и какво не ", сподели вицепремиерът пред Mediapool.

Много неща за следствие към престоя на ЧЕЗ

Според него парламентарната комисия, проверяваща договорката " ЧЕЗ " не трябва да се " товари с транквилатни упования ". Има доста неща към целия престой на ЧЕЗ в България, които могат да се проучат, само че е " несериозно към арбитража да се изнасят обществено данни, тъй като това може да урони позициите на страната в делото ".

" Малко е евентуално юристите ни да излязат и да опишат каква им е тактиката. Иначе звучи готино да ги извикаме, само че едва ли това ще стане ", уточни той пред Mediapool. От думите му стана ясно, че по същия метод наподобяват и желанията на комисията да изиска от ЧЕЗ цялата документи към процедурата за продажбата им на българските активи.

" Трудно е да се проверява нещо, което още не е се случило ", сподели още вицепремиерът.

Той, както и други представители на държавното управление по-рано, още веднъж увери, че енергийният регулатор има задоволително законови механизми да управлява " Инерком " дали извършва отговорностите по доставката на електрическа енергия в Западна България и че комисията дефинира цената на тока за бита.

Пред Mediapool Дончев уточни, че по време на срещата със собственичката на " Инерком " Гинка Върбакова в Министерския съвет в края на февруари бил убеден от нея, че банките, с които се договаря да финансират договорката, възлизаща на много над 320 млн. евро, по думите на шефа на ЧЕЗ Даниел Бенеш, " имат малко общо тези институции, които финално ще кредитират договорката ". " На мен ми беше обяснено, че става въпрос за банкови институции от огромните ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР