Доналд Туск публикува призив към поляците да не галсуват на

...
Доналд Туск публикува призив към поляците да не галсуват на
Коментари Харесай

Доналд Туск с призив към поляците да не гласуват на президентските избори

Доналд Туск разгласява апел към поляците да не галсуват на 10 май, когато в страната би трябвало да се проведат президентски избори.
Обръщението си на полски език той популяризира посредством Twitter.

Oświadczenie w sprawie „ wyborów ” 10 maja.https://t.co/Gd3N7Oizwo
— Donald Tusk (@donaldtusk) April 28, 2020
 
Бившият ръководител на Европейския съвет и експремиер на Полша Доналд Туск счита, че жителите на страната не трябва да вземат участие в изборите, които поради пандемията, ще се проведат с избор по пощата.
" Искам да обясня за какво няма да вземам участие на 10 май в процедурата по гласоподаване, проведена от министъра (по надзора върху държавната благосъстоятелност Яцек) Сашин и (управляващата партия) " Право и правдивост " на Ярослав Качински) ", съобщи, като посочи, че умишлено заобикаля думата " избори ".
" Това няма нищо общо с избори ", установи Туск, представен от TAСС.
Според него главната причина, заради която поляците не трябва да вземат участие във вота, е сигурността. Като втора причина той акцентира Конституцията на Полша.
" Тези избори няма да бъдат нито свободни, нито равнопоставени ", съобщи той, като добави, че " в случай че всички почтени поляци кажат, че това не са избори, че няма да участваме в тях, ПиС ще отстъпи ".
Според него почтени избори би трябвало да се подсигуряват посредством това да бъдат готови от ЦИК, а не от властта, която има лични политически ползи.
Мнозина политици и над 70 на 100 от участниците в анкети в Полша считат, че поради ковид, изборите би трябвало да бъдат отсрочени, само че ръководещата партия ПиС и държавното управление настояват, че няма учредения за това.
Според конституцията на Полша вотът може да бъде отсрочен, единствено в случай че бъде оповестено изключително състояние. Властите обаче не считат това за належащо макар пандемията, припомня 24 часа.
Вижте цялото послание на Доналд Туск на полски език в идващото видео.

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР