Доналд Тръмп пристигна в съда в Ню Йорк, за да

...
Доналд Тръмп пристигна в съда в Ню Йорк, за да
Коментари Харесай

Тръмп свидетелства по делото си за измама

Доналд Тръмп дойде в съда в Ню Йорк, с цел да се отбрани в гражданско дело за машинация, което заплашва империята му за недвижими парцели - първото от дълга серия правосъдни съвещания, които разклащат пътя му към вероятно завръщане в Белия дом, съобщи Агенция Франс Прес.


В 10:00 ч. сутринта (15:00 ч. по Гринуич) темпераментният 77-годишен милиардер влезе в постройката на съда в Манхатън и незабавно се нахвърли пред гора от камери върху прокурора от щата Ню Йорк Летиция Джеймс, която желае обезщетение в размер на 250 млн. $.

Тръмп, който е главен кандидат за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 година, жигосах делото като " доста незаслужено ", когато дойде за показанията си, и го назова " политическа война " и " интервенция в изборите ".

" Това е доста тъжна обстановка за нашата страна ", сподели той. " Обикновено това се случва в страните от третия свят. "

Тръмп и двамата му най-големи синове, Дон-младши и Ерик, както и други ръководители на Trump Organization са упрекнати, че са преувеличили цената на недвижимите си активи с милиарди долари, с цел да получат по-изгодни банкови заеми и застрахователни условия.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, която приказва пред кореспонденти преди идването на Тръмп, съобщи, че магнатът в региона на недвижимите парцели " поредно е представял погрешни данни и е раздувал цената на активите си ".

" Преди да застане на трибуната, съм сигурна, че той ще се впусне в наименуване, насмешки и расова задявка и ще назова това лов на вещици ", сподели Джеймс. " Но в последна сметка единственото, което има значение, са обстоятелствата и числата.

" А числата, другари, не лъжат. "

Тръмп нееднократно е атакувал Джеймс, която е чернокожа, и съдията, който следи делото, наричайки го " откачен " и " мразещ Тръмп коренен ляв, либерален сътрудник ".

В отговор съдията наложи на Тръмп две санкции - едната за 5000 $, а другата за 10 000 $, когато реши, че тогавашната телевизионна звезда е нарушила отчасти заповедта за възбрана на достъпа до информация, наложена откакто той напсува служителката на съдията в обществените мрежи.

Свидетелските показания на Тръмп следват тези на синовете му Дон-младши и Ерик, които предходната седмица се явиха пред съда и упрекнаха счетоводителите за финансовите доклади на компанията.

Според " Вашингтон пост " последният някогашен президент, който е давал обществени показания в качеството си на обвинен, е Теодор Рузвелт, който се явява на свидетелски показания по време на развой за клюка през 1915 година

Тръмп към този момент два пъти е давал показания по отношение на това дело, като и двата пъти е давал показания при закрити порти.

В фрагменти от първите показания той назова производството " най-големия лов на вещици в историята на нашата страна " и назова основния прокурор от Демократическата партия " излязъл от надзор прокурор ".

По време на вторите показания той съобщи, че целият случай е " безразсъден ", тъй като " всички банки са били платени " и " са създали доста пари " от бизнеса му.

Тръмп и синовете му не рискуват да влязат в пандиза, само че ги грозят наказания в размер до 250 млн. $ и евентуално премахване от ръководството на фамилната компания.

Още преди откриването на причините съдията постанови, че офисът на Джеймс към този момент е посочил " безапелационни доказателства ", че Тръмп е надценил чистото си положение във финансовите документи с сред 812 млн. и 2,2 милиарда $ в интервала 2014-2021 година

В резултат на това той разпореди ликвидацията на фирмите, ръководещи въпросните активи, като " Тръмп тауър " и 40-те небостъргача на Уолстрийт в Манхатън и обилното частно имение " Севън спрингс " в предградията.

Тази заповед е спряна в очакване на обжалване, само че нейните евентуално огромни последствия акцентират високия залог за някогашния президент.

Дъщерята на магната, Иванка Тръмп, която напусна Trump Organization през 2017 година, с цел да стане консултант на татко си в Белия дом, не е съподсъдима по делото, само че също е получила разпореждане да даде показания, евентуално още в сряда.

Процесът за гражданска машинация е една от няколкото правни борби, пред които е изправен Тръмп, до момента в който се пробва да си върне президентския пост.

През март Тръмп - който два пъти беше подлаган на импийчмънт, до момента в който беше в Белия дом, макар че в никакъв случай не беше наказан - се чака във федералния съд във Вашингтон за началото на процеса по обвиняванията, че е заговорничил за анулация на резултатите от изборите през 2020 година, които той загуби от президента Джо Байдън.

Досега медийният цирк към юридическите му проблеми не е понижил известността му в социологическите изследвания. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР