Доналд Тръмп неправилно е бил отстранен от първичните избори в

...
Доналд Тръмп неправилно е бил отстранен от първичните избори в
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отмени дисквалификацията на Тръмп от изборите в Колорадо

Доналд Тръмп погрешно е бил отхвърлен от първичните избори в Колорадо. Това постанови с цялостно болшинство 9-членен Върховен съд на Съединени американски щати, с което се отменя решението с 4 против 3 гласа на Върховния съд на Колорадо, съгласно което някогашният президент не може да взе участие на изборите, тъй като е " взел участие в бунтовническа активност " по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година

Съдът от Колорадо дисквалифицира някогашния държавен глава, откакто реши, че е нарушил Раздел 3 от 14-ата корекция. Приета през 1868 година (няколко години след края на Гражданската война), мярката гласи, че на всеки член на Конгреса или чиновник на Съединените щати, който взе участие в бунт след полагане на клетва пред Конституцията, се не разрешава да заема обществена служба. Поддръжниците на Тръмп вярно акцентират, че в никакъв случай до момента тази корекция не е била употребена, с цел да се забрани участието на избори на кандидат-президент. Пропускат обаче да упоменат, че никога до момента някогашен президент и сегашен кандидат-президент не се е опитвал по противозаконен метод да узурпира властта.

По време на пледоариите на двете страни през февруари съвсем всички съдии от Върховния съд, в това число тези с по-либерална нагласа, изразиха песимизъм по отношение на правото на Колорадо да в профил Тръмп от изборите. Те акцентираха като мотив хаоса, който би зародил, в случай че всеки обособен щат разполага с едноличната власт да дефинира дали даден претендент е " взел участие в бунтовническа активност " (например, консервативният щат Мисисипи може да реши да дисквалифицира кандидат-президент на Демократическата партия).

" Ще се стигне до това единствено няколко щата да вземат решение президентските избори. Това би било доста тревожна последица ", разгласи през февруари ръководителят на Върховния съд Джон Робъртс.

Досега единствено два други щата - Мейн и Илинойс - последваха пътя на Колорадо и не разрешиха явяването на изборите на Тръмп. Решението на Върховния съд на Съединени американски щати важи и за тях.

Отсъждането ще даде мощен подтик на предприемача, който на следващия ден се надява да нанесе пагубен удар върху единствения си съперник измежду републиканците - някогашната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли. На 5 март в Съединени американски щати е " супервторник " - в границите на 24 часа ще се проведат избори в 15 щата (сред тях Колорадо и Мейн) и една територия.

Решението на Върховния съд се хареса на Тръмп, който изрази задоволство на страницата си в " Truth Social ".

" ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!! "


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР