Доналд Тръмп не прощава и не забравя лесно, пише Politico“.

...
Доналд Тръмп не прощава и не забравя лесно, пише Politico“.
Коментари Харесай

Защо Доналд Тръмп „мрази Украйна“

Доналд Тръмп не прости и не не помни елементарно, написа „ Politico “. Тъй като републиканските съдружници на Тръмп в Конгреса на Съединени американски щати блокират военната помощ , от която украинският президент Володимир Зеленски твърди, че Киев обезверено се нуждае, с цел да избегне проваляне във войната си с нахлуващите съветски сили, излиза наяве, че неприязънта на някогашния американски президент към Украйна има дълбоки корени. В последна сметка точно телефонен диалог със Зеленски докара до първия импийчмънт на Тръмп през декември 2019 година, откакто той беше упрекнат, че се е опитал да повлияе на изборите през 2020 година, като се е опрял на украинския водач, с цел да проверява сегашния президент Джо Байдън и сина му Хънтър . Има всички признаци, че страната към момента ловува в мозъка му. Когато този месец Конгресът пристъпи към препотвърждаване на Закона за наблюдаване на задграничното разузнаване – законодателство, уреждащо наблюдението на обвинени интернационалните съперници – Тръмп се възползва от обществените медии, с цел да възрази.

„ Убийте FISA “ , написа той в обществената мрежа „ Истина “.

„ ТЯ БЕШЕ НЕЗАКОННО ИЗПОЛЗВАНА СРЕЩУ МЕН И МНОГО ДРУГИ .

Това, че Тръмп евентуално е имал поради подслушването на някогашния ръководител на акцията му Пол Манафорт , надали е останало неусетно в Украйна, където формалните лица следят предизборната акция за президентските избори в Съединени американски щати за признаци какво може да значи тя за военните им старания. В качеството си на хипотетичен претендент на републиканците Тръмп към този момент провокира боязън в Киев , като се похвали, че може да постави завършек на войната за 24 часа, и изрече мнение, че се надява тя да завърши, преди да бъде заставен да реши дали да съобщи Украйна на Москва .

Споменаването на Манафорт, въпреки и мълчешком, единствено ще ускори опасенията в Украйна, че президентът на Съединени американски щати към момента изпитва злост към страната, която счита за тясно забъркана в делегитимирането на неговото президентство. От първите подмятания за съветска интервенция в американската президентска акция през 2016 година , през следствието на специфичен прокурор, до импийчмънта на Тръмп през 2019 година, всички пътища – от време на време може да наподобява – водят през Киев.

„ Тръмп ненавижда Украйна “ , безапелационен бе Лев Парнас , украинско-американски предприемач, който в миналото е работил в Украйна за юриста на Тръмп, Руди Джулиани, а по-късно се е обърнал против някогашния президент. Той добави:

„ Той и хората към него имат вяра, че Украйна е повода за всички проблеми на Тръмп. “

От офиса на акцията на Тръмп не дадоха отговор на молбите за коментар.

Пол Манафорт и „ Черната книга “

Заплитането на Тръмп с Украйна води началото си от пепелищата на украинската гражданска война на Евромайдана . Преди Манафорт да стане началник на акцията на Тръмп, той е работил в Украйна за някогашния президент Виктор Янукович – проруски политик, който избяга от страната през 2014 година, откакто беше свален от власт след общонационални демонстрации против решението му да насочи Украйна от Европейския съюз към Москва. По време на митингите централата на партията на Янукович беше подпалена и точно там украински деятел и някогашен народен представител откри това, което стана известно като „ Черната книга “ . Книгата съдържаше ръкописен лист с секрети заплащания от партията на Янукович към украински публични лица, телевизионни водещи, депутати и публицисти.

По данни на Националното бюро за битка с корупцията на Украйна семейството на Манафорт попада най-малко 22 пъти като адресат на към 12,7 млн. $. Бюрото съобщи, че включването на името му в счетоводната книга не значи безусловно, че е получил посочените суми, които Манафорт отхвърля да е получил. За появяването на Манафорт в счетоводната книга за пръв път заяви „ Ню Йорк Таймс “ през август 2016 година, единствено няколко месеца преди Тръмп да се изправи против Хилъри Клинтън за президентския пост. Това беше една от първите истории, свързващи Тръмп с Украйна и вероятно с Русия и нейните съдружници – въпрос, който щеше да го изтезава през целия му мандат.

Съюзниците на Тръмп показаха „ Черната книга “ като неавтентична и като скрит план на Демократическата партия, целящ да подкопае съперниците ѝ.

„ Беше невероятно да се потвърди достоверността на подписа до името на Манафорт в счетоводната книга “ , съобщи Юрий Луценко, някогашен основен прокурор, който за известно време поддържаше напъните на Тръмп да стартира следствие за корупция против Хънтър Байдън.

„ Кой би сложил намерено подписа си под секрети заплащания в брой? “ – добави Луценко, който съобщи, че е държал в ръцете си счетоводната книга, която Украйна към момента третира като систематизиран документ.

През 2019 година Джулиани разказа документа като „ черна книга “, за която е открито, че е подправена и не е употребена, тъй като точно подправеното, уличаващо изказване е било погрешно. През 2017 година на Манафорт бяха повдигнати 12 обвинявания в пране на пари, укриване на налози и нарушавания на лобисткия закон. Обвиненията не бяха свързани с Черната книга, която не беше употребена като доказателство против него .

Ловът на Тръмп за сървъра на демократите

Антипатията на Тръмп към Украйна се корени и в убеждението му, че точно Украйна, а не Русия, се е намесила в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, споделя Парнас.

„ Това стартира, когато стартира „ Русиягейт “ , напомни Парнас, визирайки изказванията за съветска хакерска офанзива против изборите, които в последна сметка ще доведат до назначението на специфичния консултант Робърт Мюлер.

„ Хора от акцията на Тръмп му споделиха, че в изборите се намесват украинци, а не руснаци. “

Изборната победа на Тръмп беше помрачена от обвиняванията, по-късно доказани от разследващите служби на Съединени американски щати, частни разследващи компании и федерални следователи, че Русия е хакнала имейлите на Националния комитет на Демократическата партия, стратегическото и финансиращото звено на партията, и ги е разгласила през 2016 година, с цел да дискредитира съперника на Тръмп – Хилъри Клинтън . Тръмп поредно стартира тайната доктрина, че хакерската офанзива е осъществена от Украйна, с цел да бъде упрекната Русия, и че страната към момента крие сървър с данните. Тръмп явно се придържаше към това разбиране и по време на президентството си, като го изрази през юли 2019 година по време на „ съвършения “ телефонен диалог със Зеленски , който по-късно дефинира като взаимоотношение, довело до неговото премахване от служба.

„ Бих желал въпреки всичко да ни извършите услуга, тъй като страната ни е минала през доста неща и Украйна знае доста за това “ , сподели Тръмп на Зеленски и добави:

„ Сървърът, споделят, че Украйна го има. “

По-късно същата година Тръмп отбрани решението си да замрази военната помощ за Украйна като дължащо се частично на съмненията му, че сървърът е владеене на „ украинска компания “ .

„ Все още желая да видя този сървър “ , сподели той в телевизионното предаване „ Фокс и другари “. И добави:

„ Знаете, че ФБР по този начин и не е получило този сървър. Това е огромна част от цялото това нещо. “

През 2018 година специфичният консултант Мюлер повдигна обвинявания на 12 руснаци за хакване на компютрите на Демократическата партия две години по-рано.

През 2022 година съветският челник Евгений Пригожин призна, че Русия се е намесила в демократичния развой в Съединени американски щати.

„ Намесвали сме се (в изборите в САЩ), намесваме се и ще продължим да се намесваме “ , съобщи Пригожин.

„ Внимателно, точно, хирургически и по наш личен метод, както знаем по какъв начин да го вършим. “

Зеленски и съвършеното телефонно позвъняване

Телефонният диалог на Тръмп със Зеленски през юли 2019 година ще изиграе централна роля в един от най-смущаващите епизоди в политическата му кариера: първият му импийчмънт, който произтича от напъните му да окаже напън върху украинския президент да стартира следствие против Байдън. По време на телефонния диалог Тръмп упорства Зеленски да стартира следствие , като споделя, че ще го свърже с Джулиани и основния прокурор Уилям Бар.

„ Ще стигнем до дъното на това “ , споделил президентът на Съединени американски щати на украинския си сътрудник – „ Сигурен съм, че ще се справите. “

Парнас, който работи за напредъка на следствието, съобщи, че Джулиани за първи път се е заинтересувал от въпроса през 2018 година

Катализатор е бил видеоклип, в който тогавашният вицепрезидент Джо Байдън разказва по какъв начин през 2016 година е заплашил да спре средства от тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко , в случай че Киев не уволни прокурор. По това време Русия към този момент беше нахлула в Крим и елементи от Източна Украйна.

„ Очите на Джулиани се разшириха. Имаме го, имаме Джо – сподели той “ , спомня си Парнас.

Джулиани вярваше, че може да се потвърди, че Джо Байдън е упорствал за уволнението на прокурора Виктор Шокин , тъй като е разследвал Хънтър, който е приел работа в „ Буризма “ – украинска газова компания, която е била обект на следствие за корупция. Парнас  продължи:

„ Две седмици по-късно показахме видеото на Тръмп. След това Украйна беше в мозъка му. Тогава разбрах, че с Украйна е свършено. “

Няма доказателства в поддръжка на обвиняванията на Гиляни. Макар Байдън да изиска отстраняването на Шокин , то беше в границите на координирани старания с Държавния департамент на Съединени американски щати и Европейския съюз поради опасения, че прокурорът блокира следствията за корупция в страната. Шокин не е разследвал Хънтър Байдън или Бирма по времето, когато Байдън се е застъпвал за отстраняването му.

Парнас съобщи, че задачата му е да убеди Украйна да сътрудничи на президента Тръмп и по този метод да си обезпечи неговата поддръжка.  Той акцентира:

„ За тази цел ни беше належащо един от президентите Порошенко или Зеленски да разгласи следствие на Байдън. Смятахме, че в случай че те създадат това, което той желае, Тръмп ще бъде длъжен на Украйна. “

По време на телефонния диалог с Тръмп Зеленски даде обещание да ревизира какво може да се направи, само че в последна сметка Украйна не стартира следствие.

„ Така че в този момент Тръмп ненавижда Зеленски със пристрастеност “ , сподели Парнас. „ И Зеленски знае това. “

Украйна в никакъв случай не е разполагала с доказателства, че Байдън или синът му са нарушили законите на страната, призна Луценски в изявлението. През 2022 година Парнас е наказан на 20 месеца затвор за машинация и закононарушения, свързани с финансирането на предизборни акции , по дело, което не е обвързвано с работата му за Джулиани.

Украйна се приготвя за президентството на Тръмп

С наближаването на президентските избори в Съединени американски щати държавното управление на Украйна прави всичко допустимо да не се намесва в американската политика. Зеленски е помолил Тръмп да пристигна в Украйна, с цел да види със личните си очи какво е направила Русия със страната. Тъй като законопроектът за военна помощ в размер на 60 милиарда $ е в задънена улица в Конгреса, неговата канцелария ухажва републиканците, пробвайки се да ги убеди, че помощта за Украйна е в народен интерес на Америка.

„ Не имам вяра, че някой, който съставлява партията на Роналд Рейгън, ще се откаже от Украйна “ , съобщи по-рано този месец пред „ POLITICO “ Андрий Ермак, началник на офиса на Зеленски.

Междувременно обаче украинците работят за оптималната самодостатъчност , като усилват вътрешното произвеждане на оръжие и се пробват да разнообразят източниците си на военна помощ. Докато Зеленски обществено се тревожи от опцията за президентство на Тръмп, Ермак се пробва да зададе по-оптимистичен звук. През февруари по време на събитие той съобщи пред „ POLITICO “:

„ Мисля, че, първо, хората, които бяха в екипа на Тръмп по това време, към този момент не са там. Той има нов екип. Освен това има двупартийна поддръжка за Украйна и ние непрекъснато беседваме с представители на двете партии. “

Парнас от своя страна съобщи, че е черноглед . Той удостовери:

„ Зеленски и Ермак знаят, че се борят за живота си освен с Русия, само че и с републиканците. “

„ Ако Тръмп загуби, Украйна ще получи всички пари и оръжия, от които се нуждае. С Русия ще бъде свършено “ , добави той.

„ Ако Тръмп завоюва, нещата ще бъдат доста зле. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР