Доналд Тръмп и Уолт Наута се признаха за невинни по последните обвинения в делото за документи

...
Доналд Тръмп и неговият близък личен помощник Уолт Наута се
Коментари Харесай

Доналд Тръмп и неговият близък личен помощник Уолт Наута се признаха за невинни по последните обвинения във федералния дело за класифицирани документи.

Новите обвинения обвиняват двамата мъже и трети помощник в заговор за укриване на кадри за наблюдение в курорта Мар-а-Лаго на г-н Тръмп от ФБР .

Бившият президент, 77, и г-н Наута вече се бяха признали за невинни по предишни обвинения срещу тях.

Г-н Тръмп се бори на много фронтове, докато вдига третата си кандидатура за Белия дом.

Случаят с документите се ръководи от специалния прокурор Джак Смит, който също така наблюдава отделно обвинение срещу г-н Тръмп за предполагаемите му усилия да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Офисът на г-н Смит в четвъртък препоръча на федерален съд в Вашингтон, че г-н Тръмп ще бъде изправен пред съда по делото за изборите на 2 януари 2024 г.

През юни той обвини бившия президент по 37 точки за запазване на стотици поверителни файлове - включително за ядрени тайни и военни планове на САЩ - след напускане на поста и за лъжа на разследващите.

Г-н Наута, бивш военен камериер на Белия дом на Тръмп, превърнат в личен помощник, също беше обвинен в обвинителния акт и обвинен в преместване на файлове, за да ги скрие от ФБР.

Колко големи са правните проблеми на Доналд Тръмп? Кое наказателно дело може да бъде най-трудно за Тръмп да спечели? Всички погледи към Джорджия за друг потенциал Случаят Тръмп

В заместващ обвинителен акт прокурорите описаха подробно предполагаемо усилие между г-н Наута и Карлос де Оливейра, управител на имоти в Мар-а-Лаго, да възпрепятстват разследването.

В съдебния документ се твърди, че двамата мъже, по искане на г-н Тръмп, са се опитали да изтрият кадри от сигурността извън помещението за съхранение, където са били държани документи.

Този обвинителен акт добави едно обвинение за умишлено задържане на отбранителна информация и две за възпрепятстване срещу г-н Тръмп, като общият брой на обвиненията срещу него по делото достигна 40.

Преди това той се е отказал от правото си да се яви лично в съдебната зала във Флорида в четвъртък. Неговият адвокат Тод Бланш се пледира за невинен от негово име.

Г-н Наута също получи две допълнителни обвинения за възпрепятстване в последното обвинение, докато г-н де Оливейра беше обвинен по четири обвинения, включително заговор за възпрепятстване на правосъдието и даване на неверни показания.

И двамата мъже присъстваха в стаята, но г-н де Оливейра не успя да се пледира като той все още не беше наел местен адвокат. Неговото обвинение е отложено за следващия вторник.

Джон Ървинг, адвокат, който представлява г-н де Оливейра, не отговори веднага на искането на BBC за коментар. По-рано той каза пред ABC News, че договореностите за местен адвокат скоро ще бъдат „изгладени“.

В допълнение към обвиненията, повдигнати от г-н Смит, г-н Тръмп също очаква съдебен процес по 34 криминални престъпления са обвинени в дело за пари в тайна в Ню Йорк и е изправено пред дело за клевета от писателката Е Джийн Карол.

Очаква се след това прокурорите на Джорджия да повдигнат държавни обвинения седмица заради предполагаемото усилие на г-н Тръмп и няколко съюзници да отменят резултатите от изборите през 2020 г. там.

Но г-н Тръмп остана популярен сред републиканските избиратели и остава фаворит за номинацията на партията за президент през следващата година.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР