Дон Портокал върти бизнеса от Гърция Един от най-големите данъчни

...
Дон Портокал върти бизнеса от Гърция Един от най-големите данъчни
Коментари Харесай

Дон Портокал изчезна в Гърция, но върти бизнеса тук

Дон Портокал върти бизнеса от Гърция

Един от най-големите данъчни аферисти в България се скри в чужбина, само че продължава да упражнява умерено бизнеса си у нас посредством подставени лица, сподели следствие на " Марица ". Преследваният от закона за Данък добавена стойност измами за над 5 милиона лв. пловдивски предприемач Сотир Янков дърпа конците на компанията от портокаловата си ферма в Гърция, а тук работата движат неговите близки. Сред тях са брачната половинка му Елена, щерка им Мария и Иван Пашев, който е в интимни връзки с щерката. Елена и Мария също са разследвани за аферата с Данък добавена стойност. Според справките от разнообразни институции всички компании на семейството би трябвало да са под надзор на съда и данъчните управляващи, а активността им да е прекъсната. С фирмената и фамилната благосъстоятелност на Янкови пък би трябвало да се занимава Комисията за лишаване на нелегално добито имущество. Ситуацията 5 години и половина след разкриването на аферата обаче е напълно друга. Към момента нито един от групата на процедура не е обвиняем, а бизнесът на фамилия Янкови продължава да се движи с подставени лица и нови компании.   

Сотир Янков, прочут като Дон Портокал, е някогашен притежател на най-голямото плодохранилище в България, което се намира до пловдивското село Първенец. Базата е издигната през 2005 година с пари по САПАРД. Говори се, че предприемачът влиза в схемата за точене на хазната още през 2009 година, когато компаниите му стартират да натрупат загуби. Измамите са разкрити през септември 2012 година, когато Сотир Янков, жена му и щерка му са задържани при полицейска акция под контрола на прокуратурата. Делото против незаконната група на Янков и 13 негови съучастници стартира през юни 2015 г.  Обвинението против тях беше за източването на 5 539 246 лв. Данък добавена стойност през компании бушони. Според прокуратурата от Гърция са влизали артикули без заплатен данък, като в България, вместо да бъде импортиран в хазната, данъкът е стопяван посредством фиктивни покупко-продажби. Впоследствие обаче всички обвинени бяха пуснати против парични гаранции, а делото бе върнато на прокуратурата за основни процесуални нарушавания. За да излезе на независимост, самият Янков тогава брои 20 бона гаранция.

Междувременно банки кредитори желаеха от Сотир Янков да възвърне предварително взетите заеми за милиони, което принуди цитрусовия необут да открие произвеждане за оповестяване в неплатежоспособност на компанията си „ Янков и Сие “ ООД. Така притежател на модерното плодохранилище стана компания „ Грийнс Трейд “ ООД, която взе базата за 3 217 140 лева.  Неин притежател е Йордан Балабанов - шеф и съучастник на най-големите стъклени оранжерии в Първомай.

Малко след придобиването обаче Балабанов продава назад базата за 3,8 млн. лева на компания „ Глобал Транс Трейд “ ЕООД и самичък декларира: „ Янкови ме помолиха да им продам назад базата, тъй като била тяхната най-ценна инвестиция “.

„ Глобал Транс Трейд “ ЕООД  публично не е благосъстоятелност на семейството Янкови, а на Иван Пашев, който е и неин шеф. Основната активност на „ Глобал Транс Трейд “ е транспортно-спедиторска с доходи от 9 млн. лева за 2016 година, занимава се с импорт на плодове от Гърция и Западна Европа. Иван Пашев е мъжът, с който дъщерята на цитрусовия необут - Мария Янкова, е в интимни връзки.  

Въпреки че е млада майка, Мария Янкова може да бъде забелязана всеки ден да отива на работа в базата в Първенец със личния си джип Мерцедес G клас. Тировете, благосъстоятелност на приятеля Иван Пашев, пък не престават да доставят цитруси от Гърция към плодохранилището, което на книга към този момент не се води на Сотир Янков. Базата върти положителни обороти, настояват хора от сектора. Докато останалите търговци от прилежащото пазарище „ Родопи 95 “ изнемогват, пробвайки се да държат клиентелата с продажби касетка по касетка, плодохранилището на Янкови е главен снабдител на цитруси за огромните търговски вериги.  

А пловдивчани не престават да недоумяват по какъв начин тези хора, макар че са обект на гонене от страна на прокуратурата и компаниите им са оповестени във банкрут, не престават да поддържат висок стандарт на живот и да натрупат облаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР