Доминираната от републиканците Камара на представителите на Флорида прие окончателно

...
Доминираната от републиканците Камара на представителите на Флорида прие окончателно
Коментари Харесай

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа забрана на абортите след шестата седмица от бременността

Доминираната от републиканците Камара на представителите на Флорида одобри дефинитивно възбрана за абортите след шестата седмица на бременността. В петък законът беше подписан от губернатора на щата Рон Десантис .

Масовата възбрана или ограничение на благоприятни условия за преустановяване на бременността в редица южни щати пристигна, откакто Върховния съд на Съединени американски щати анулира решението по делото „ Роу против Уейд “ от 1973 година То гарантираше право на аборт във всички точки на страната до края на първото тримесечие от бременността, само че в съда през лятото на 2022 година В момента парламентите във всеки от обособените щати имат право да вземат решение до коя седмица и дали дамите могат да правят аборт на територията им.

Американските медии разясняват, че решението ще докара до фрапантно понижаване на опциите за аборт в цялата южна територия на Съединени американски щати. Досега Флорида беше едно от местата в тази част на страната, където правата на дамите за аборт не бяха доста лимитирани. След анулацията на „ Роу против Уейд “ в щата беше регистрирано доста повишение на броя на осъществените законно аборти.

Ограничението за Флорида ще влезе в действие единствено, в случай че преди този момент щатският Върховен съд отхвърли жалбата в течащо дело против към този момент признатото в щата ограничаване за аборт след 15-тата седмица.

„ Имаме опцията да водим националния спор към значимостта за отбрана на живота и даването на право на всяко дете да бъде родено и да открие личното си предопределение “, сподели вносителката на закона Джена Персонс-Муличка от Републиканската партия.

В закона са планувани и някои изключения, в това число и осъществяването на аборт при положение, че бременността заплашва живота на майката. Аборти до 15-тата седмица от бременността се позволяват в случаите на обезчестяване или инцест, което обаче би трябвало да бъде потвърдено. Достъп до медикаментите, които се употребяват в процедурите, ще се дава единствено персонално от доктор.

Според съперниците на закона ограничението на правото на аборт до шестата седмица директно ще повлияе на към 4 милиона дами във Флорида. Те настояват също, че решението е още по-ограничаващото, тъй като доста дами могат да не схванат, че са бременни до края на шестата седмица.

След анулацията на решението по „ Роу против Уейд “ южните щати Алабама, Луизиана и Мисисипи одобриха цялостна възбрана на абортите във всички интервали на бременността. Джорджия пък забрани процедурата след откриването на сърдечна активност на плода, което нормално се случва към шестата седмица.

Приемането на ограничаването във Флорида се регистрира и като победа за губернаторът Де Сантис. От него се чака да бъде главният претендент на Републиканската партия на изборите за президент през 2024 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР