Доминиканската република заяви в сряда, че поддържа строги мерки за

...
Доминиканската република заяви в сряда, че поддържа строги мерки за
Коментари Харесай

Доминиканската република се готви за гражданска война в Хаити, докато бандите се обединяват

Доминиканската република съобщи в сряда, че п оддържа строги ограничения за сигурност на границата си с Хаити , откакто Джими Шеризие, член на тайфа, която желае да смъкна държавното управление на прилежащата страна, предизвести за " революция и геноцид ", предава Ройтерс.

В неделя де факто държавното управление на Хаити и наложи вечерен час, откакто, а водач на тайфа прикани за свалянето на премиера Ариел Анри.

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри, който ръководи като механически министър председател, без да е определен, кацна на американската територия Пуерто Рико във вторник, премахвайки подозренията по отношение на местонахождението му, откакто той пътува до Кения предходната седмица, с цел да подписа съглашение за сигурност, предопределено да обезпечи водачеството на африканската нация на интернационална сили за бора с бандите, вилнеещи из Хаити.

" Ако Ариел Анри не се отдръпна, в случай че интернационалната общественост продължи да поддържа Ариел Анри, те ще ни вкарат непосредствено в революция, която ще приключи с геноцид ", сподели Шеризие на конференция във вторник.

Бунтовническият водач сподели, че има " стратегически места ", които необятен съюз от банди, известни като Viv Ansanm (Да живеем заедно), се борят да анексират и които ще им разрешат да " завоюват борбата за отстраняването на Ариел Анри допустимо най-бързо ". Той сподели, че интернационалните поддръжници на Анри ще бъдат отговорни за гибелта на хора в Хаити.

Банди в Порт-о-Пренс, които се борят за територия, алармираха, че могат да се обединят, с цел да се бият против интернационалните сили като единен фронт.

Шеризие сподели, че е удвоил броя на въоръжените лица, охраняващи интернационалното летище на столицата, до осем.

Хаити и Доминиканската република граничат една с друга на карибския остров Испаньола.

В изказване на държавното управление в сряда доминиканският министър на защитата Карлос Лучано Диас Морфа, който е на обиколка по границата с Хаити, сподели, че " всичко е умерено ".

" Където граничните пунктове са отворени, има търговски поток, който е по-малък от нормално, само че продължава да работи обикновено под военно наблюдаване ", добави той.

В изказването се споделя, че " се поддържат строги ограничения за сигурност на доминиканско-хаитянската граница ", само че не се оповестяват детайлности.

Междувременно хаитянският информативен бюлетин Vant Bef заяви, че Ги Филип, някогашен водач на прелом, който неотдавна се завърна от Съединените щати, където излежа шест години затвор по обвинявания в трафик на опиати, се пробва да стане водач на временен съвет.

Откакто се завърна в Хаити през декември, Филип провежда национални митинги, съпроводени от въоръжени членове на псевдо екологична бригада, известна като BSAP, която съгласно локалните медии е формирана от някогашни бойци, които са се сражавали на страната на Филип при свалянето на някогашния президент Жан-Бертран Аристид през 2004 година.

В скорошен отчет основаната в Женева Глобална самодейност против транснационалната проведена престъпност съобщи, че източниците й пресмятат, че BSAP има сред 2000 и 6000 публично регистрирани сътрудници, макар че остава неразбираемо какъв брой огромна е цялостната мощ или кой им заплаща и кой ги е въоръжил.
 Съседите на Хаити се готвят за фрапантна ескалация
Съседите на Хаити се готвят за фрапантна ескалация

Доминиканската република построява ограда по единствената сухопътна граница

Откакто Анри пристигна на власт след, насилствените банди разшириха територията си. Премиерът даде обещание да се отдръпна до началото на февруари, само че забави процеса, базирайки се на неналичието на сигурност.

Припомняме, 53-годишният президент Жовенел Мойс беше убит в частната си резиденция на 7 юли 2021 година а брачната половинка му беше ранена при нападението. Основни обвинени бяха група колумбийски наемници , част от които към този момент са задържани. По делото за убийството са арестувани общо над 40 души.

Убийството на президента Мойс задълбочи политическата неустойчивост в Хаити. След него страната при което починаха повече от 2200 души, усили се насилието, причинявано от улични банди и се появи изострен дефицит на горива.
 Отмениха полетите в столицата на Хаити след всеобща пукотевица
Отмениха полетите в столицата на Хаити след всеобща пукотевица

Четирима души са убити
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР