Домати в Италия, ванилия във Франция, картофи в Ирландия -

...
Домати в Италия, ванилия във Франция, картофи в Ирландия -
Коментари Харесай

10 храни, които Америка е дала на света

Домати в Италия, ванилия във Франция, картофи в Ирландия - тези храни могат да наподобяват локални за всяка страна, само че в действителност те произлизат от Северна и Южна Америка. Северна, Централна и Южна Америка са дом на доста храни, които можем да свържем с кухни от цялостен ​​свят, и затова целият кулинарен пейзаж на планетата щеше да бъде изцяло друг, в случай че не бяха те.

1. Авокадо

От тостовете и салатите с авокадо, до Гуакамоле и суши този артикул е намерил място в доста кухни по света. Този плод е от дърво, което е родом от Мексико и Централна Америка. Има доказателства, че той е бил обработен в Централна Америка от 5000 година прочие Хр. Маите вярвали, че авокадото е имало вълшебен сили и е било афродизиак. Може би заради външния си тип, ацтеките назовават ​​плода ахуакат, което значи тестис. Невероятната текстура на авокадото се дължи на високото наличие на мазнини над 20% (те са от потребен мононенаситен тип). Моряците го наричали маслена круша и в действителност го употребявали, както бихте употребявали масло. В Съединени американски щати Калифорния е най-големият производител на авокадо. Въпреки че се отглеждат доста сортове, най-популярен е сортът Хас.

2. Люта чушка

 Лютите чушки и идват от Америка

Лютите чушки са нормална съставна част в съвсем всяка огромна международна кухня. Особено мъчно е да си представим азиатската кухня без люти чушки. Произходът им стартира в Америка преди повече от 10 000 години. Те явно са едни от първите култури, отглеждани от индианците от Перу до Ню Мексико. Тези праисторически хора са отглеждали люти чушки за кулинарни и лечебни изгоди. Христофор Колумб се причислява към това да ги назовава чушки, тъй като счита, че те имат усет на азиатска фалшификация (азиатски пипер). След като са донесени в Европа, те бързо се популяризират по целия свят, изключително в тропиците. От мексиканска салса и тайландско къри, до пилешки крилца Бъфало - има хиляди предписания по целия свят, които употребяват лютите чушки.

3. Шоколад

Трудно е да си представим свят без шоколад и всички негови вкусни форми като белгийски шоколадови блокчета, немска шоколадова торта и френски кроасани с шоколад. Този лист звучи по този начин, все едно шоколадът идва от Европа, а в действителност произходът му е в Америка. Какаото се отглежда отпреди над 3000 години в Централна Америка и Мексико и се създава от семената на дървото какао, което е родом от Южна Америка. Културите на маите и ацтеките употребявали какаовите зърна, само че не за това, за което ги използваме през днешния ден. Те ферментирали и какаовите зърна са правени на напитка, която постоянно е ароматизирана и с люти чушки. Модерният шоколад е изработен от какао, което се създава от печени и смлени какаови зърна.

4. Царевица

 Царевицата е американска храна Снимка: Yordanka Kovacheva

Царевицата прониква в доста предписания в Африка, Италия и Япония. Това е американски артикул от кочана до сладката царевица в консерва. Преди пилигримите да я открият в Труро, Масачузетс, тя е процъфтяваща просвета в Мексико. Преди повече от 5000 години американските индианци са отглеждали царевица в настоящо Мексико. Терминът царевица (corn) е британска дума, най-често употребена общо за зърнени култури. Ранните британски заселници наричали главната просвета на племето „ индийско зърно “, а по-късно „ индийска царевица “, която по-късно била съкратена до „ царевица “. Царевицата е жизненоважна за оцеляването на първите европейски заселници, защото тя създава доста повече зърно от един декар земя, в сравнение с всяка друга просвета.

5. Папая

Въпреки че можете да свържете папая с Карибските острови, националното ядене на Тайланд сом там е сладка и пикантна салата, направена от зелена папая. Първоначално този плод е бил отглеждан в тропическа Америка преди хиляди години, само че е проправил своя път по целия свят.

6. Фъстъци

 Фъстъците произлизат то Америка

Има доказателства, че фъстъците са били " опитомени " в Южна Америка преди повече от 7000 години. Сега Китай е най-големият производител на фъстъци в света. Те са донесени в Китай от португалците през 1600-те години и става доста известно допълнение към доста ястия, както знае всеки, който посещава китайски заведения за хранене. Тези ядки се употребяват и в африканската кухня.За готвачите, фъстъкът сигурно е ядка, само че за ботаника, това е механически фасул.

7. Ананас

Въпреки че можем да свържем Хавай с родното място на ананаса, плодовете в действителност не идват там до 1770 година и не се създават до 1880-те години. Христофор Колумб открива ананаса на остров Гваделупа през 1493 година, само че плодът към този момент е бил отглеждан в Южна Америка много преди този момент. Думата ананас в началото е била остарял европейски термин за това, което в този момент назоваваме шишарки. Когато откривателите разкрили този плод в американските тропици, те го наричали ананас, тъй като считали, че наподобяват доста сходни. Днес ананасът се употребява в китайската кухня, включен е в австралийските предписания и е съставна част на торти в Полша.

8. Картофи

 Картофите идват от Америка

Когато чуем картофи, може незабавно да се замислим за Ирландия, само че произходът им се наблюдава до праисторическите планини на Аржентина. В последна сметка картофът е емигрирал през всички Америки и пристигнал в Европа, където е намерил място в доста страни, а Ирландия е една от най-забележителните. Въпреки че в началото са били отглеждани единствено няколко сорта, през днешния ден има над 5000. Интересното е, че комерсиалните сортове, които американците сега употребяват, в действителност са създадени в Европа.

9. Домати

Може да си помислите, че доматите произлизат от Италия, защото толкоз доста от ястията на страната ги включват, само че това не е по този начин. Повечето източници са съгласни, че доматите са локални за Южна Америка. Маите са първите хора, които познаваме, които готвят с домати, по-късно се популяризират из Европа и останалия свят посредством испанските откриватели. Отнело е известно време, до момента в който доматите се одобряват като храна в колониална Америка, където мнозина се придържали към остарялото разбиране, че растението е отровно. Така че, те нормално са били отглеждани като декоративни растения поради техните ярки плодове и мрачно зелени листа. В последна сметка доматите съумели да влязат в американските кухни, а по-късно и в доста други по света.

10. Ванилия

 Ванилията произлиза от Америка

Ванилията произлиза от Мексико. Името е получено от испанския термин за дребна шушулка. Французите се влюбили във ванилията и я засадили в тропическите си колонии като Мадагаскар, където понастоящем се отглеждат по-голямата част от ваниловите зърна в света дружно с Таити. Ацтеките считали ванилията за афродизиак и тази известност е оживяла и до през днешния ден. Днес тя е най-широко употребяваният хранителен ароматизатор по целия свят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР