Домашно приготвената храна безспорно може да е много по-здравословна от

...
Домашно приготвената храна безспорно може да е много по-здравословна от
Коментари Харесай

Домашно приготвената храна също може да е отровна

Домашно приготвената храна несъмнено може да е доста по-здравословна от готовата в магазина. В нея можем да прибавим всички нужни детайли за вярното хранене. В същото време обаче има някои тънкости, които могат да трансфорат ястията в отрова и то без въобще да разберем.

Понякога даже да спазим всички правила за готвене и термична обработка, има субстанции в храните, които могат да ни навредят. Важно е да се запознаете с всички обстоятелства и специфики на храните, преди да ги поднасяте.

Температурата на готвене е от главно значение за качеството на храната. Най-трудна е тя при въглехидратите. Малцина знаят, само че когато се готвят на прекомерно високи градуси или прекалено много време, те отделят отрови.

Така да вземем за пример едни елементарни препечени картофи са способни да генерират отровното вещество акриламид. То е особено за нишестените храни, които се готвят при по-висока от 121 С по Целзий температура.

В това попадат още зърнените храни и даже кафето. Това важи за всеки тип готвене – печене, пържене и варене.

 Акриламид

Температурата не е единственото нещо, което има значение. Времето, в което приготвяте храните, също е от изключително значение. Колкото повече се готвят картофите, толкоз повече те не престават да създават акриламид.

След като ги изключите, процесът продължава до цялостното им изстиване. Поради това при готвенето на тези артикули би трябвало прецизно да се съблюдават разпоредбите за времето и температурата на готвене.

Акриламидът е извънредно нездравословен за всяко живо създание. Попаднал един път в човешкото тяло, то покачва риска от развиването на ракови кафези.

Отровата способства развиването най-много на рак на бъбреците, ендометриума и яйчниците. Опитите демонстрират, че високи равнища акриламид водят до проблеми с пикочния мехур, уязвимост в ръцете и краката, изтръпване и проблеми с нервите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР