Домашни пивовари, пострадали от липсата на регламент и попаднали под

...
Домашни пивовари, пострадали от липсата на регламент и попаднали под
Коментари Харесай

В Събеседникът на адвоката депутат говори за вече законните 100 литра домашна бира

Домашни пивовари, потърпевши от неналичието на правилник и попаднали под строгостта на закона, потърсили националният представител и съпредседател на Зеленото придвижване, Даниела Божинова, стигнаха до победа за всички любители-производители на една от най-старите питиета. Легализирането и освобождението от данък за домашната бира е към този момент факт. А бургаският народен представител направи своят дебют със законопроект в региона на данъчното облагане.

Даниела Божинова и тази тематика избра в своята графа „ Събеседникът на юриста “ – адв. Драгомир Ошавков.

„ Моята цел беше да има правилник за домашната бира, тъй като подобен липса в Закона за акцизите.В дебатите в Народно събрание породи въпрос – какъв брой остаряла напитка е. Ами, една от най-старите, от антични времена. И макар, че българските обичайни са виното и ракията и техните домашни производства са регламентирани, то бирата, приготвена в домашни условия е обект на доста инспекции, огромна административна тежест, разход на време и чиновници за всички тези действия. Резултатът - не влиза и лев доход в държавната хазна от тази активност, тъкмо заради липса на правна уредба за домашните пивовари. За мен това е идея, обвързвана с персоналната независимост. Тези хора имат и Национална асоциация, с която аз се свързах. Оказа се, че тези хора са търсили в предходни Народни събрания помощ от депутатите, само че те не са показали интерес към случая “, описа в ефира Божинова.

По думите й, в началото всичко е изглеждало като дребна неправда, която може да бъде поправена. „ Оказа се, че за задачата би трябвало да се промени Закона за акцизите и данъчните хранилища. А от там да бъде уверено Министерството на финансите да одобри освобождението от акцизи тези домашни производители. От една страна да се легализира домашното питие и да се освободи от данък, тъй като въпреки всичко бирата е акцизна стока. Но, когато става дума за акцизи и данъци Министерството има един главен отговор – не. В случая обаче да няма ред, по който тези акцизи да се заплащат. И въпреки всичко има Европейската инструкция 92- 83 /по която домашното виното е освободено от данък “ и точно тя се оказа избавителен пояс “, споделя още бургаският народен представител от Политическа партия – Демократична България.

По думите й, легализирането и освобождението от данък за домашната бира е било надпартийно. До 100 литра е количеството бира, което може законно да има домашния пивовар.

За първата среща на Даниела Божинова с бирата – българско домашно произвеждане в Африка, за реакцията на Асоциацията на пивоварите след успеха и за богатия национален осертимент, чуйте повече в звуковия файл от диалога на адв. Драгомир Ошавков с бургаския депутат:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР