Домашен алкохол се предлага чрез обяви в интернет. Митничари под

...
Домашен алкохол се предлага чрез обяви в интернет. Митничари под
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Какво е качеството на алкохола, който се предлага в интернет?

Домашен алкохол се предлага посредством разгласи в интернет. Митничари под прикритие започнаха хайки за противозаконна търговия с акцизни артикули онлайн.

Тонове незаконен алкохол конфискуват управляващите всяка година. Митничари под прикритие влизат в ролята на клиенти и в онлайн мрежата. Многобройните акции против търговците обаче не ги стопират да продават домашно вино и ракия в мрежата.

Промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, които влязоха от началото на годината, лимитират още повече онлайн търговията с алкохол. Отговорност носят освен продавачите, само че и тези които поддържат уеб страниците.

Екипът ни също влезе под прикритие, с цел да забележим какво си купуваме, какво пием, когато се доверяваме единствено на фотография в интернет и какви са рисковете. Направихме и лабораторен тест.

В една от обявите в интернет се оферират ракия и вино – 8 лева ракията и 4 лева виното за литър. Търговецът подсигурява чудесно качество на домашния алкохол.

Уговаряме си среща с продавача, който е и производител. Поръчваме си по 2 литра домашна ракия и също толкоз от мелнишкото вино. На идващия ден сме на адреса, който е в столичният квартал „ Западен парк”. Бутилките са пластмасови, етикети няма.

Какво има в палстмасовите бутилки и безвреден ли е алкохола, който сме купили, ревизираме в акредитирана лаборатория. Правим тестванията в Националния институт за проучване на виното и спиртните питиета.

Лабораторните разбори минават през няколко стадия. При ракията най-съществен е хроматографският разбор, който ще покаже има ли рискови равнища на метанол.
--> В тези две бутилки метиловият алкохол е в доста малко количество, до момента в който има превишаване на наличието етил ацетат, откъдето идва и миризмата на оцет. Има добавена захар, виното не е съумяло да ферментира в задоволителна стенен.

На база резултатите може да се каже, че алкохолът не е рисков, само че не на 100%, тъй като не знаем каква е технологията на производството, сподели Галя Михайлова , направила теста.

Резултатите демонстрират, че този алкохол не е рисков – има минимално наличие на метилов алкохол, само че води до по-бързо замайване и по-голяма заплаха от алкохолно отравяне при погълнати огромни количества, разяснява доктор Данаил Йосифов от токсикологията в „ Пирогов”.

По думите на представителя на Агенция „ Митници” Тамара Влайкова три са групите акцизни артикули, които нелегално се продават онлайн – нарязан тютюн за цигари, тътън за наргиле и алкохол.

В началото на годината организацията се е срещнала с представители на уеб страниците за търговия и ги е предизвестила да трансформират общите условия съгласно измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Все още глобени няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР