Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25,0 на

...
Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25,0 на
Коментари Харесай

Евростат: Разходите за храна в България през 2021 г. са били по-високи от средните за ЕС

Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25,0 на 100 от разноските си през 2021 година за покриване на сметките си за " жилище, вода, електричество, природен газ и други горива ". Това е понижение с 0,5 процентни пункта спрямо 2020 година, сочат най-новите данни на Евростат.

 

Домакинствата в България са отделяли по-малка част, в съпоставяне със междинното равнище за Евросъюза, от разноските си за " жилище, вода, електричество, природен газ и други горива " (19,1 на сто) през 2021 година

За " храни и безалкохолни питиета " обаче сме похарчили повече (20,1 на сто) от междинното ниво за Европейски Съюз (14,3 на сто).

 

Разходите на българските домакинства за " превоз " (12,3 на сто) също са били по-високи от междинните за Евросъюза (12,1 на 100, с 0,5 процентни пункта повече спрямо 2020 г.). 

 

Увеличаването на разноските на семействата в Европейски Съюз в бранш " превоз " е обвързвано с поетапната анулация на ограничаващите ограничения против разпространяването на КОВИД-19 през 2021 година, което покачва подвижността на жителите на страните от Евросъюза, отбелязва Статистическата работа на Европейски Съюз.

 

Същата наклонност, на покачване, е записана и при разноските на семействата от Европейски Съюз в секторите " отдих и просвета " (8,0 на сто), " хотелиерство и ресторантьорство " (6,6 на сто), " опазване на здравето " (4,7 на сто) и " облекло и обувки " (4,2 на сто).

 

Домакинствата в България са отделили за " отдих и просвета " 8,1 на 100 от разноските си, за " опазване на здравето " (7,2 на сто), за " хотелиерство и ресторантьорство " (5,2 на сто) и за " облекло и обувки " (3,5 на сто).

Разходите за обучение на домакинствата у нас също са били по-високи (1,5 на сто) от междинните за Европейски Съюз (0,9 на сто), сочат данните на Евростат.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР