Домакинствата са отговорни за 40 процента от храната, която всяка

...
Домакинствата са отговорни за 40 процента от храната, която всяка
Коментари Харесай

Хранителните отпадъци тровят планетата, нека помогнем

Домакинствата са виновни за 40 % от храната, която всяка година се губи в Съединени американски щати. Познато ви е възприятието за виновност, когато изхвърляте връзка магданоз или няколко в миналото красиви домата в контейнера за компост, тъй като сте не запомнили да ги употребявате и те са изгнили. Болка за  потрошените напразно пари и за изхабените запаси...
И въпреки всичко този проблем с питателните боклуци продължава да съществува в нашето общество в мащаб, който е сложен за схващане. Приблизително 40 % от годни за консумация храни в Съединени американски щати отиват напразно, а 40 % от това се приписват на обособените семейства.Струпването на тази похабена храна прахосва до към една пета от американските обработваеми площи, торове и вода за селскостопански потребности. След като се хвърли, храната става индикатор номер 1 по тегло в американските депа, способствуващ за отделянето на метан и парников газ, до момента в който се разпада.Мисленето на хората би трябвало да се промени, в случай че човек желае да стане сериозен в отношението си към ориста на планетата и в битката с питателните боклуци.

Ето няколко съвета, които могат да оказват помощ в този развой:
1. Не се опасявайте от генерираните от фамилията ви хранителни отпадъциТова, че членовете на вашето семейство са оставили храна в чиниите си, не значи, че тя би трябвало да отиде напряко в кошчето (освен в случай че те не са болни). Съберете остатъците от кокали, по-късно можете да сварите бульон от тях. Поставете чиста измиваща се поставка под бебешкото столче за хранене. После можете да съберете падналите късчета, да ги измиете и да ги сложите назад в чинията или да ги запазите за идната закуска.
2. Свикнете да употребявате дребните остатъциПод ръка имайте постоянно дребни контейнери за елементарно предпазване. Ако детето не допие млякото си, приберете го в хладилника и го прибавете към вашето кафе или бъркани яйца на идващия ден. Половин купа останки от чорба може да бъде добра закуска в средата на следобеда. Частично изяденото бурито може да се добави към пакетирания обяд. Шепа сварени зеленчуци могат да се прибавят към супата или яденето, което ще готвите на идващия ден. 
3. Планирайте и " мързеливите дни " в тактиката си за продуктите
Ще има дни и вечери, в които ще сте прекомерно изтощени да следвате оптимистичен проект за природосъобразно хранене и ще идете на ресторант. Затова дано всичко да е изрядно по кутиите и бурканите в хладилника. Създайте си табиет да не купувате бързоразвалящи се артикули.
4. Опознайте вашите модели на разхищаване на хранаСклонни ли сте да купувате несъразмерни количества храна, в случай че ще пътувате някъде отвън града? Нишестето в тестени произведения, ориз, самун и картофи ги прави виновници за токсичните боклуци. Наблюдавайте какво изхвърляте най-често и отделете по-голямата част от вниманието си в тази област. Когато готвите храни, които не подлежат на претопляне като пържени картофи или не могат да останат за другия ден като зелена салата и маруля - внимавайте да не приготвяте прекалено много от тях.
5. Бъдете подготвени да се отклоните от рецептитеТова, че в рецептата ви написа да употребявате сладки картофи, не значи, че не можете да употребявате елементарни, които са застрашени от изхвърляне. Същото важи и за лука, и за някои подправки, както и за сушени вместо пресни корени.
6. Яжте продуктите по реда на приключване на периода на годностМеките праскови от магазина сложете за ядене на по-видно място в хладилника, а оранжерийните твърди ягоди дано останат в кутийката по-навътре. Създайте аварийни тактики - да вземем за пример сладкиши или кремове с " тръгналите " плодове, пайове със сирене или кашкавал, които са в последния си ден на продължителност, импровизирайте в изразходването на храна, която скоро ще се скапе.
7. Никога не подценявайте силата на фризераНо ефикасността на фризера зависи от вашето усърдие с бележник и писалка в ръка. Не забравяйте да маркирате всичко, което замразявате, тъй като откакто се покрият със скреж, ще ви е мъчно да сортирате опакованите артикули - просто няма да си спомните по кое време кое сте поставили. Изработете си табиет преди всяко огромно планувано извършване на покупки да поглеждате с какво разполагате във фризера.
Битката против питателните боклуци продължава. Все повече хора натрупват информация и осъзнаване за следствията от гниенето на храните за световното стопляне. Надяваме се повече хора да подхващат стъпки за понижаване на хвърлянето на храна от семействата. Това е част от живота ни, която можем да направляваме, с цел да помогнем на планетата. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР