Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще

...
Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще
Коментари Харесай

Две цени за тока: Ще се справят ли домакинствата?


Домакинствата, които използват до 800 киловатчаса електрическа енергия на месец, ще продължат да заплащат ток по ниската цена. Над тях - токът ще бъде по пазарна цена от сдруженията. За концепцията описа в ефира на bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. Тя занапред ще се преглежда от депутатите. Какво значи това за джоба ни?

Предложението на служебния кабинет е за две цени на тока за семействата - таван от 800 киловатчаса през зимата и 300 през лятото.

„ Ние де факто в този момент излагаме на евентуално по-високи сметки не повече от 9-10 % от популацията и то най-вече хора, които могат да си го разрешат. Това е един психически предел, който кара хората да си наблюдават сметките “, сподели Росен Христов.

Междувременно фенове на bTV алармират, че през студените зимни месеци потреблението им стига доста повече от 800 киловат часа. Ето част от мненията:

" Чета новината за тока и ми иде да емигрирам още на следващия ден! "

" Къща на село с двучленно семейство сме с 600-800 кв.ч. лятото, а зимата гоним 1700 кв.ч. На село няма парно, няма топла вода по тръбата. Два климатика, бойлер, а в този момент сметнете и всичко останало - с две минимални пенсии, до каква степен ще стигнем!? "

" С три климатика и бойлер по какъв начин да се в местим в 400 кв.ч.? "


Според специалисти тези разноски не могат да се доближат в семейства с централно отопление.

„ Но семейства, които се отопляват на ток и употребяват ток за топла вода, изключително в най-студените месеци, двустаен апартамент ще ги надвиши тези разноски, а представете си краен апартамент с външна стена - сигурно ще го надвиши “, съобщи енергийният специалист Станислав Андреев.

Специалистите пресмятат, че при двустайно жилище със междинен клас климатици и електрически бойлер, потреблението може да стигне до 1200-1400 киловатчаса. При еднофамилни здания с отопление на ток, разноските скачат още.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР