Домакинствата и бизнеса вече изпитват затруднения да погасяват редовно банковите

...
Домакинствата и бизнеса вече изпитват затруднения да погасяват редовно банковите
Коментари Харесай

Не можем да вържем двата края! Огромен скок на необслужените...

Домакинствата и бизнеса към този момент изпитват усложнения да погасяват постоянно банковите си заеми. Необслужените заеми доближиха над 303 милиона лв. в края на първото полугодие, сочи докладът на Българска народна банка, като това е най-високата им стойност в последните над 3 години. Скокът е чувствителен – в края на март заемите, които не са обслужвани, са били 293 милиона лв., а тъкмо преди една година – едвам 215 милиона лв.. Скокът на годишна база е близо 41 %.

От раздадените 3.3 милиарда лв., общо 2.47 милиарда лв. са към бранш „ Домакинства “. Задълженията на този бранш порастват по отношение на 2.35 милиарда лв. за преди тримесечие и 2.26 милиарда лв. година по-рано. Очаквано, максимален дял имат дълготрайните жилищни и ипотечни заеми, които са с дълъг период на връщане.

В същото време кредитните институции, в това число и компаниите за бързи заеми, се множат в очакване на вълна от закъсали хора. Според данните на Централната банка в края на юни тази година в България са оперирали 168 компании. Година по-рано „ играчите “ на този пазар са били 163, а преди две години – 157.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР