Долната камара на руския парламент гласува днес решение, с което

...
Долната камара на руския парламент гласува днес решение, с което
Коментари Харесай

Руският парламент поиска Путин да признае сепаратистките "народни републики" в Украйна

Долната камара на съветския парламент гласоподава през днешния ден решение, с което предлага на президента Владимир Путин да признае независимостта на следените от сепаратисти Донецка и Луганска област в Украйна, които се самопровъзгласиха за " национални републики ". Ако бъде утвърден от президента, сходен ход на процедура ще взриви така наречен Мински кротичък развой, по линията на който сега има нежно помирение сред властта в Киев и проруските размирен сили в източната част на страната, а също по този начин усилва вероятността от експлоадиране на огромен въоръжен спор в района с присъединяване на постоянната съветска войска. Кремъл от своя страна отхвърля да има каквито и да било проекти да нахлува в Украйна и упреква Запада в раздухване на нервност по тематиката.

" Ако се вземе решение за признание, Русия де факто и де юре ще се отдръпна от Минските съглашения с всички съпътстващи последици ", разяснява през днешния ден украинският външен министър Дмитро Кулеба. " Киев не съблюдава Минските съглашения. Нашите жители и сънародници, които живеят в Донбас, се нуждаят от нашата помощ и поддръжка ", разяснява от своя страна ръководителят на съветската Дума Вячеслав Володин след гласуването на депутатите.

Паралелно през днешния ден съветския дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов излезе с изказване, че Русия ще " реагира ", в случай че нейни жители бъдат убити където и да е, в това число в Донбаския район на Украйна. До момента Москва е издала паспорти на повече от 700 хиляди поданици на Източна Украйна, откакто през 2014 година сепаратистките сили завзеха част от територията на страната, а Русия анексира Кримския полуостров. " Няма да нахлуем в Украйна, в случай че не бъдем предизвикани да го създадем. Ако украинците извършат нахлуване против Русия, не би трябвало да се учудвате, в случай че контраатакуваме. Или в случай че те стартират безочливо да избиват съветски жители където и да е - в Донбас или някъде другаде ", разяснява през днешния ден дипломат Чижов. Според данните на западните разузнавания, разкрити и оповестени през последните дни, властта в Москва евентуално се готви да инсценира точно сходен случай, с цел да оправдае въоръжена експанзия против Украйна.

Същевременно от съветското Министерство на защитата оповестиха през днешния ден, че някои от неговите военни елементи стартират да се връщат в регионите на непрекъснатата си дислокация, откакто са изпълнили своите задания в границите на плануваните учения. Най-новите фотоси от комерсиалната сателитна система на компанията Maxar Technologies обаче демонстрират продължаваща интензивна военна интензивност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия. Съобщава се за няколко нови огромни предни разполагания на щурмови хеликоптери, самолети за поддръжка на пехотата и бомбардировачи. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства през днешния ден индиректните сигнали, че Русия може би е склонна да потърси дипломатическо решение на рецесията. " От Москва идват знаци, че дипломацията би трябвало да продължи. Това дава съображение за внимателен оптимизъм. Но досега не сме видели какъвто и да е знак от съветска страна за деескалация на терен ", сподели през днешния ден Солтенберг преди началото на срещата на военните министри от алианса. Според него в множеството случаи Русия изтегля единствено военнослужещите, само че не и тежката бойна техника, която остава на предни позиции и бързо още веднъж може да влезе в деяние. Столтенберг разяснява също по този начин, че възможното признание на двата сепаратистки района Донецк и Луганск от страна на Кремъл би било безочливо нарушаване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.
Реклама
Очаква се, че по време на срещата на военните министри на НАТО, която ще се организира на следващия ден и в четвъртък, ще се вземе решение за разполагане на нова бойна група в Румъния, която да е под командването на Франция. Най-вероятно ще бъде разисквано основаването на сходни бойни формирования в България, Унгария и Словакия, само че към момента не е изцяло несъмнено дали това ще се случи и в какъв формат ще са те. Българските управляващи упорстват сходна натовска бойна група у нас да бъде въз основата на български батальон с българско командване, като изчезналите военни качества да бъдат допълнени от съюзнически военни формирования. Повече изясненост по тематиката се чака след завършването на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Радев. Натовските военни министри също по този начин ще обсъдят ограничения по отношение на влошаващата се обстановка във връзка с сигурността в региона на Черно море. Българският боен министър Стефан Янев пък ще се срещне с американския си сътрудник Лойд Остин, с цел да разиска казуса със забележителното закъснение (според премиера Кирил Петков с към 2 години) в доставката на изтребителите F-16 за българската войска и възможни двустранни ограничения за подсилване на сигурността в страната ни.

Руските заявки, че някои военни елементи, ситуирани край Украйна се връщат в казармите си " би трябвало да бъдат последвани от дейности ", разяснява през днешния ден и външният министър на Германия Аналена Бербок. " Всяка стъпка за деескалация би била мотив за вяра. Засега имаме единствено изказвания и те би трябвало да бъдат последвани от дейности, разгласи тя по време на свое посещаване в Испания. Нейният шеф, немският канцлер Олаф Шолц, пък дойде през днешния ден на публично посещаване в Москва, пробвайки се да убеди съветския президент Путин да избере пътя на дипломацията за разрешаване на най-тежката военнополитическа рецесия в Европа от Втората международна война до момента.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР