Долната камара на полския парламент – Сеймът – одобри днес

...
Долната камара на полския парламент – Сеймът – одобри днес
Коментари Харесай

Наказание затвор за „полски лагери на смъртта“

Долната камара на полския парламент – Сеймът – утвърди през днешния ден законопроект, който планува затвор за засегнатост на полската нация, в случай че тогавашните нацистки концлагери на окупираните полски земи по време на Втората международна война бъдат наричани „ полските лагери на гибелта “, съобщи АП.

През последните години изразът „ полски лагери на гибелта “, под които се имат поради „ Аушвиц “ и други нацистки лагери, е се употребява в задгранични медии, на което Варшава реагира с остро неспокойствие .

Много огромни интернационалните новинарски организации и медии схващат полската сензитивност по въпроса и са забранили този израз, само че той се появява понякога, даже в изявления на политици. Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама го употребява през 2012 година, което провокира отвращение в Полша.

Много поляци се притесняват, че потреблението на сходна дефиниция кара някои хора, изключително от младите генерации, да вършат неправилния извод, че Полша е обвързвана по някакъв метод с ръководството на лагерите.

Новият закон, който би трябвало да бъде утвърден и от Сената, и от президента, планува до три години затвор за такива случаи.

Критици обаче считат, че приложението му отвън Полша ще бъде невероятно , а в самата Полша ще има сдържащ резултат при историческите диспути, накърнявайки свободата на изложение.

В закона се прави изключение за научните проучвания, само че съперниците му все пак считат, че има опция за корист.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР