Долната камара на испанския парламент одобри закон, който ще позволи

...
Долната камара на испанския парламент одобри закон, който ще позволи
Коментари Харесай

Одобриха закон в Испания, премахващ родителското съгласие за аборти при 16 и 17-годишни

Долната камара на испанския парламент утвърди закон, който ще разреши на девойките на 16 и 17 годишна възраст преди навършване на пълноправие, да вършат аборт без единодушието на родител или аставник. Законът, който се приема като изключителна феминистка победа в католическата страна, бе избран от министъра на равенството Ирен Монтеро като " доста значима стъпка " за гарантиране на половите и репродуктивни права на дамите в Испания, заяви БНР.

Със 190 гласа " за ", 154 гласа " срещу " и петима " въздържали се " Законът бе признат от Долната камара на Народното събрание и в този момент следва да бъде утвърден и от Горната. Срещу него гласоподаваха от крайнодясната партия „ Вокс “ с аргумента, че той нарушава Конституцията с признаването на аборта за човешко право. Против се оповестиха и от Католическата черква, която има мощно въздействие в страната. Въпреки това, социалистическото държавно управление на Педро Санчес отстрани условието за родителско позволение и за тридневен период за размисъл преди този момент, който беше въведен от предходните ръководещи от Народната партия, които също се оповестиха против измененията.

В момента 85% от абортите в Испания се правят в частни центрове. Новият закон дава право на аборт на дамите в държавните лечебни заведения и по този метод се заобикаля пътуването до частни клиники в други самостоятелни райони поради отхвърли на държавните. Освен това най-съвременните противозачатъчни хапчета ще бъдат обхванати от общественото обезпечаване и ще се популяризират гратис в здравните центрове, като всички аптеки са длъжни да ги оферират. Като форма на принуждение против дамите ще се приема и сурогатното майчинство, което е неразрешено в страната.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР