Долната камара на испанския парламент одобри закон, който ще позволи

...
Долната камара на испанския парламент одобри закон, който ще позволи
Коментари Харесай

Испания премахва родителското съгласие за аборти при 16 и 17-годишни

Долната камара на испанския парламент утвърди закон, който ще разреши на девойките на 16- и 17-годишна възраст преди навършване на пълноправие, да вършат аборт без единодушието на родител или аставник.

Законът, който се приема като изключителна феминистка победа в католическата страна, бе избран от министъра на равенството Ирен Монтеро (на снимката) като „ доста значима стъпка “ за гарантиране на половите и репродуктивни права на дамите в Испания. 

Със 190 гласа „ за “, 154 гласа „ срещу “ и петима „ въздържали се “ Законът бе признат от Долната камара на Народното събрание и в този момент следва да бъде утвърден и от Горната. Срещу него гласоподаваха от крайнодясната партия „ Вокс “ с аргумента, че той нарушава Конституцията с признаването на аборта за човешко право.

Против се оповестиха и от Католическата черква, която има мощно въздействие в страната.

Въпреки това, социалистическото държавно управление на Педро Санчес отстрани условието за родителско позволение и за тридневен период за размисъл преди този момент, който беше въведен от предходните ръководещи от Народната партия, които също се оповестиха против измененията. 

В момента 85% от абортите в Испания се правят в частни центрове.

Новият закон дава право на аборт на дамите в държавните лечебни заведения и по този метод се заобикаля пътуването до частни клиники

в други самостоятелни райони поради отхвърли на държавните. Освен това най-съвременните противозачатъчни хапчета ще бъдат обхванати от общественото обезпечаване и ще се популяризират гратис в здравните центрове, като всички аптеки са длъжни да ги оферират. Като форма на принуждение против дамите ще се приема и сурогатното майчинство, което е неразрешено в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР