Долната камара на холандския парламент призна масовото избиване на арменци

...
Долната камара на холандския парламент призна масовото избиване на арменци
Коментари Харесай

Холандия призна арменския геноцид

Долната камара на холандския парламент призна всеобщото изтребване на арменци по време на Първата международна война за геноцид.  

Решението е било подкрепено от всички политически сили в станата като се изключи една - " Денк ", която съставлява турската диаспора в страната. 

Освен това долната камара одобри решение за изпращане на почитан държавен представител - министър или държавен секретар, на церемонията по удостояване на жертвите арменски геноцид в Ереван през април.

Това в допълнение ще усложни връзките сред Турция и Холандия, които съществено охладняха след дипломатическия скандал от 2017 г. 

По-рано този месец Холандия изтегли посланика си в Анкара и също по този начин разгласи, че няма да разреши назначението на нов турски дипломат.

Отношенията сред двете страни се утежниха, откакто предходната година Холандия забрани на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да вземе присъединяване в протест и да се срещне с турската диаспора, с цел да пропагандира за референдума за увеличение на пълномощията на президента.

Президентът на страната Реджеп Тайп Ердоган тогава назова държанието на страната " нацизъм " и забрани на холандския дипломат да се върне на поста си след пътешестване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР