Документиран за първи път през 2016 г., синдромът на Хавана

...
Документиран за първи път през 2016 г., синдромът на Хавана
Коментари Харесай

Синдром на Хавана: Всичко, което трябва да знаете

Д окументиран за първи път през 2016 година, синдромът на Хавана превзема света на конспирациите. Сложният и спорен феномен за първи път попада в заглавията на вестниците, когато стартира да поразява американски и канадски дипломати, намиращи се в Хавана, Куба. В изискванията на така и така напрегнатите връзки сред народите, появяването на тази мистериозна болест бързо хвърля сянка върху дипломатическите и разследващите кръгове. С редица признаци от главоболие до когнитивни проблеми - произходът и последствията от заболяването остават неизяснени. 

Дали един от многочислените врагове на Америка, разполагащ с усъвършенствани енергийни оръжия, се е насочил към дипломатите? Дали става въпрос за всеобща нервност? Или нещо още по-тревожно? 

Диагностициране на синдрома на Хавана 

И по този начин, какво съставлява синдромът на Хавана?  

Симптомите варират, само че най-общо казано, той се характеризира със набор от здравословни проблеми и се демонстрира най-вече като неврологични и когнитивни признаци. Засегнатите оповестяват за: 
непрекъснато главоболие загуба на слуха гадене световъртеж пропуски в паметта  затруднена концентрация 
Тези признаци постоянно се демонстрират ненадейно, без съвсем никакви предупредителни знаци, създавайки здравна тайнственост, която затруднява, както откривателите, по този начин и здравните експерти. Първоначално пациентите с тези признаци са били мощно локализирани, като всички са били в Хавана, Куба, само че с течение на годините синдромът е надхвърлил географските граници. През последните години епидемии са засегнали американски и канадски дипломати освен в Хавана, само че и на разнообразни интернационалните места. 

През последните седем години проверяващите от медицински специалисти до разследващи служби са търсили евентуални аргументи, като в центъра на вниманието е бил разнообразният набор от признаци.  

Толкова доста пациенти с разнообразни признаци са затруднили установяването на една-единствена причина. Докато експертите се опитвали да разгадаят мистериите, свързани със синдрома на Хавана, теоретиците на конспирацията предложили свои лични пояснения. 

Синдромът на Хавана за пръв път привлякъл публичното внимание през 2016 година, когато американски и канадски дипломати, ситуирани в Хавана, Куба, почнали да оповестяват за горепосочените признаци. Интересното е, че доста от засегнатите лица разказват появяването на признаците като неочаквана, постоянно настъпваща след чуване на необикновени звуци или прекарване на странни чувства. 

През 2017 година държавното управление на Съединени американски щати публично е признало тези произшествия, което е довело до засилен надзор и следствия. Впоследствие за сходни случаи е било обявено и на други места, както в Куба, по този начин и отвън нея, като в тях били забъркани дипломатически чиновници и чиновници на разузнаването. Разпространението на синдрома на Хавана в разнообразни интернационалните среди провокира угриженост и подтиква страните към взаимни старания, с цел да схванат естеството на явлението и евентуалните му аргументи. 

Дипломати и чиновници на разузнаването, ситуирани в Китай, Русия, Европа и други интернационалните центрове, са имали сходни необясними здравословни проблеми. Географското разпространяване на докладваните случаи усложнявало следствието и повдигнало въпроси дали синдромът на Хавана е обвързван с съответни райони или съставлява по-широко, редовно предизвикателство. 

Y Havana Syndrome is a 'global experiment in mass suggestion'-All in the mind? How the mysterious Havana Syndrome is a 'global experiment in mass suggestion' & NOT targeted attacks-Expert (Dr Robert Bartholomew) claims.
via
— 66613Skunky13 (@TrueCrimePoli)
Теории 

Първоначално чиновниците били скептични към известията за синдрома на Хавана, само че откакто от ден на ден дипломати били наранени, били направени съществени опити за диагностициране на повода. Стремежът към схващане на синдрома на Хавана породил редица теории, някои от които били рационални, а други граничели с научната фантастика. 
На първо място, съществува възможност това да се дължи на ориентирано енергийно оръжие. Това е теорията, която в началото получава най-голяма гласност. Привържениците на тази доктрина допускат, че синдромът на Хавана да е обвързван с потреблението на ориентирани енергийни оръжия, по-специално микровълнови или звукови устройства. Предполага се, че целенасоченото излагане на тези сили може да докара до неврологични увреждания, което би могло да изясни разнообразния набор от признаци, от които страдат засегнатите. Микровълните са били употребявани като оръжие и преди, да вземем за пример в американската система за интензивно отказване, инструмент, употребен за надзор на тълпата по време на вълнения. На последващо място, съществува възможност синдромът на Хавана да е някакъв тип всеобщо психогенно заболяване: Теорията за всеобщата психогенна болест, известна измежду циниците, изследва опцията споделеният стрес и тревога измежду хората да доведат до проявата на физически признаци. Подобно на всеобщата нервност, всъщност тази доктрина допуска, че пациентите не демонстрират признаци и всичко е " в мозъка им ". Психогенните болести даже не са изключително редки, като добре документираните образци включват:   хронична болка  неепилептични припадъци разстройства със соматични симптоми  стомашно-чревни разстройства  
От друга страна, всеобщите психогенни болести, известни още като всеобща нервност или групови психогенни болести, са доста по-редки, само че са документирани в историята.  
Може би е някакъв тип химическо влияние: в случай че не е съвременно енергийно оръжие, може би нещо по-традиционно? Друга опция за изследване е евентуалното излагане на дипломатите на отрови. Независимо дали са умишлени или инцидентни, поддръжниците на тази доктрина допускат, че избрани химикали могат да провокират обявените здравословни проблеми. Възможно е това да се дължи и на въздействието на оборудването за наблюдаване. Тази доктрина допуска, че непреднамерените резултати на устройствата за наблюдаване, употребявани за разследващи цели, могат да основават непреднамерени нездравословни резултати. 
Дипломатическите здания, наранени от синдрома на Хавана, съставляват неразбория от Wi-Fi сигнали, охранителни камери и друга техника. По създание, както някои последователи на конспирациите считат, че 5G разлага мозъка, може би сигналите, предавани от цялата тази техника, вършат нещо сходно. 

In my opinion Long Коронавирус and Havana Syndrome are possibly linked and need to be studied as such. Symptoms are similar and can be correlated.

Long Коронавирус Seems to Be a Brain Injury, Scientists Discover

— Dale Schenck (@tocatchahacker_)
Отговор? 

Проведени са многочислени следствия на аргументите за синдрома на Хавана, като последното е отчет на американските разследващи служби, оповестен през март 2023 година Въпреки горепосочените теории специалистите не са стигнали до умозаключение и няма действителен консенсус по отношение на това, какво е причинявало синдрома. 

Повечето разследващи организации на Съединени американски щати са съгласни, че синдромът на Хавана не е резултат от ориентирано енергийно оръжие. Има малко доказателства, че някой от враговете на Съединени американски щати има достъп до такава технология, макар че две организации одобряват, че технологията е " допустима ". 

Lawmakers question how ‘Havana syndrome’ is affecting DOD
— DefenseScoop (@DefenseScoop)
По-големият проблем с теорията за ориентираните енергийни оръжия е: какъв е смисълът?  

Хаванският синдром е противен за прекарване, само че не убива. В огромната скица на нещата той е дипломатическа скука. Защо една вражеска страна би отделила обилни запаси единствено с цел да накара няколко дипломати да се почувстват зле? Няма никакви признаци за по-голям проект за деяние. 

По същия метод химическото влияние наподобява малко евентуално. На всяко място, където е бил следен синдромът, са били извършени задълбочени следствия, като не са открити доказателства за съществуване на отрови. Докато не бъдат открити химикали, които провокират такива резултати на мястото на синдрома на Хавана, тази доктрина може да бъде изключена. 

Оборудването за наблюдаване също наподобява едва евентуално. Живеем в свят, в който сме заобиколени от цялостен набор безжични сигнали. Огромното болшинство от нас не оповестяват за никакви неприятни резултати (въпреки това, което може да се каже в някои групи във Фейсбук за 5G). 

Остава да приемем, че синдромът на Хавана е всеобщо психогенно заболяване. Това е изцяло допустимо, само че медицински специалисти настояват, че е належащо да се създадат още доста проучвания в тази област, с цел да може да се дефинира това като причина. Правителството на Съединени американски щати надали ще желае да признае, че дипломатите му страдат от всеобща нервност. 

В отчета от 2023 година се стига до заключението, че няма едно-единствено пояснение за синдрома на Хавана. Вместо това, той най-вероятно е резултат от разнообразни фактори - от околната среда и обществените фактори до съществуващи медицински положения. Разследващите са открили, че в някои от постройките е имало неизправни системи за отопление, вентилация и климатизация и настъпление на мишки, които може да са изиграли роля. 

Правителството на Съединени американски щати наподобява твърдо решено да изключи концепцията, че задграничен съперник употребява " електромагнитни енергийни талази, с цел да разболее американците ". Което, в случай че би трябвало да бъдем почтени, наподобява минимум евентуалната причина на този стадий. Не всички обаче са съгласни с това и спекулациите сигурно ще продължат. В тези несигурни времена наподобява по-малко евентуално от всеки път да получим формален отговор на въпроса какво предизвиква този чудноват синдром. 

Тази публикация е единствено с осведомителна цел и няма за цел да предлага медицински препоръки. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни експерти по въпроси, които може да имате по отношение на медицински положения.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР