Документи, свързани с подозрение за пране на пари, от страна

...
Документи, свързани с подозрение за пране на пари, от страна
Коментари Харесай

Анонимен сигнал срещу Гешев за пране на 4.7 млн. франка, укрити в Швейцария и Мароко

Документи, свързани с съмнение за пране на пари, от страна на единствения претендент основен прокурор Иван Гешев, са получени на публицистичния мейл на уеб страницата " Актуално " и оповестени ден преди Висшият правосъден съвет да гласоподава неговата кандидатура. Медията оповестява, че документите са два - подписани от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и от шефа на финансовото разузнаване в ДАНС Евгени Евгениев.

Първият документ, подписан от Сарафов, е от 12 октомври, 2015 година. С него от ДАНС се желае инспекция на данни, че Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка Julius Bar Group AG ( " Юлиус Бер Груп " ), в кантона Цуг. Сарафов категорично прецизира, че сметката е анонимна – явен е бил единствено номерът ѝ.

Вторият документ съдържа отговора от ДАНС, подписан от Евгени Евгениев. С него ДАНС удостоверява, че Гешев има " безименни и номерирани банкови сметки " освен в Швейцария, само че и в Мароко, написа " Актуално ", базирайки се на факсимилета. Иван Гешев е имал връзка с банковите сметки посредством мобилния си телефон, откъдето са нареждани транзакции.

Към 27 октомври 2015 година в тези сметки има 4 247 578,75 швейцарски франка. ДАНС споделя и че в интервала 1 януари 2007 година - 23 октомври 2015 година са регистрирани транзакции на обща стойност 4 748 482.58 швейцарски франка. Преди два месеца управлението на ДАНС публично поддържа кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.

Преводите са " от частни юридически лица, най-вече от сметки в Кралство Лихтенщайн, Република България и Руската федерация, в разнообразни траншове, общо 43 на брой, в размери от 99 328,19 швейцарски франка до 473 842,72 швейцарски франка през отчетният интервал от откриването на сметките 1 януари 2010 – 23 октомври 2015 ", излиза наяве от факсимилетата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР