Документалният филм Гешев търси отговори на някои от най-противоречивите моменти

...
Документалният филм Гешев търси отговори на някои от най-противоречивите моменти
Коментари Харесай

Кой е бил Никола Гешев – чудовище или перфектният полицай?

Документалният филм " Гешев " търси отговори на някои от най-противоречивите моменти от живота на топ служителя на реда на Царска България Никола Гешев. Около името му има доста митове и загадки, а главният въпрос е страшилище ли е бил, или съвършеният служител на реда. Пред „ Тази неделя” сценаристът и режисьорът на кино лентата разкриха част от загадките към мистериозния служител на реда.

Те описа, че съгласно свидетелства Гешев в практиката си нито един път не е блъснал никого. Той влиза в полицията през 1925 година, когато обществото ни е мощно разединено, а главната му задача е да преследва комунисти.

Снимка: bTV

Режисьорът на кино лентата Васил Барков показа, че по негово мнение е допустимо Тодор Живков да е бил част от агентурната му мрежа, като самият Гешев е бил огромен манипулатор. Той счита и че топ служителят на реда е останал жив след идването на комунистите в България.

Снимка: bTV

Сценаристът Марин Дамянов пък изясни, че евентуално обликът на служителя на реда е митологизиран от самите комунисти, които е гонел, с цел да наподобяват и те митични.

Самият Гешев е бил фанатично завързан към специалността и цар Борис.

Снимка: bTV

Според създателите на кино лентата той е сборен облик на добър човек, чиято орис е била да работи като служител на реда. А главното му предпочитание е било да съблюдава реда и закона в страната, като даже поради осъществяването на служебните си отговорности е загърбил персоналния си живот.

Снимка: bTV

Никола Гешев е живял непретенциозно, возил се е с трамвай, само че е бил и огромен самохвалец, изяснява сценаристът. А след 1944 година следите му се губят, само че и до през днешния ден се носи легендата, че е съумял да избяга и е останал жив.

Снимка: bTV

Официалната премиера на документалния филм за топ ченгето на Царска България е на 26 февруари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР