Документален роман за живота и дейността на инж. Иван Иванов

...
Документален роман за живота и дейността на инж. Иван Иванов
Коментари Харесай

Документален роман разказва за живота и дейността на кмета инж. Иван Иванов

Документален разказ за живота и активността на инж. Иван Иванов написа и издаде журналистът и документалист Станислав Колев.

В началото на юли т.г. се навършиха 130 години от рождението на най-успешния столичен кмет, управлявал София от 1934 до 1944 година

„ Около седем месеца прекарах в държавния списък, както и в Столичната библиотека, прегледах течения на пресата, четох спомените и дневниците на политици от това време, като Васил Матакиев и Богдан Филов, гледах и чудесния на Адела Пеева “, описа пред Радио София Станислав Колев.

По думите му книгата е повече документална и по-малко разказ. В работата си той се е натъкнал на грешки и изкривени обстоятелства, които изследвал добросъвестно, с цел да съобщи истината в над 450 страници на „ Кметът на София - инж. Иван Иванов ” .

 Въпреки поканите от партии, Иван Иванов е бил предан на специалността си и града, не е търсил реализация в политическото занятие, означи Колев.

„ Бил е скромна персона. В послание в кметството споделил: Запомнете – ние сме чиновници, нашата роля е да служим на града и на софиянци. Мечтаел е да подреди София до най-красивите и чисти градове на Европа. Днес бихме го нарекли визионер. “

По времето на ръководството му като кмет се появяват здания като Централната банка, Съдебната палата, Министерство на вътрешните работи, днешния Музикален спектакъл, хотелът и зала „ България “, Столичната община и други. В този интервал към София са присъединени селата Бояна, Горна баня, Драгалевци, Дървеница, Красно село, Княжево, Надежда и Слатина.

След 9 септември 1944 година обаче е хвърлен в пандиза. Т.нар. Народен съд го осъжда.

Въпреки това, когато след години му възвръщат правата, той още веднъж работи с възторг като хидроинженер.

Имало е концепция да бъде подложен монумент на инж. Иван Иванов покрай метростанция „ Стадион „ Васил Левски “ – покрай мястото, където е потекла водата от Рилския тръбопровод, само че и до този миг още не е изработен. Не бива да забравяме какъв брой доста е сторил той за София, разяснява Мариела Рунтева, представител на фондация " Трейс за хората “, издала книгата.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова със Станислав Колев и Мариела Рунтева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР