Документален филм, създаден от колектив от обществени радио- и телевизионни

...
Документален филм, създаден от колектив от обществени радио- и телевизионни
Коментари Харесай

Шпионски кораб в Северно море! Ами ако Путин готви война срещу Европа?

Документален филм, основан от колектив от публични радио- и телевизионни оператори от Швеция, Дания, Финландия и Норвегия, разкрива сериозна опасност за енергийната и информационната инфраструктура в Северно море и Балтийския район. Документалният филм " Войната в сянка " демонстрира по-специално съветският проучвателен транспортен съд " Адмирал Владимирски ", който е бил видян в Северно море през февруари тази година и за който се твърди, че събира данни за вятърни паркове, газопроводи, електрически и интернет кабели. Това написа в материал за френския вестник La Tribune Кристиян Бюгер от Университета в Копенхаген.

Филмът, който получи необятно медийно отразяване, твърди, че Русия систематично картографира минусите в морската инфраструктура в Северно море, с цел да разпознава слабите места - да вземем за пример, където се пресичат тръбопроводи и подводни интернет кабели, което би улеснило възможна саботажна интервенция на Кремъл.

Тези разкрития не споделят нищо ново на специалистите по морска сигурност: от дълго време знаем, че руснаците картографират морската инфраструктура, в това число вятърни паркове, информационни кабели и тръбопроводи. Дори през 90-те и 2000-те години, когато НАТО и Русия си сътрудничиха по избрани въпроси на сигурността, съветските шпионски действия в северните води не престанаха. Но откакто Русия окупира Крим през 2014 година, тези действия се ускориха. В европейски води, в това число ирландски и португалски и в Средиземно море, съветски кораби са видяни да правят разследващи интервенции.

Саботажът на газопровода " Северен поток "

През септември 2022 година саботажът на газопровода " Северен поток ", който съществено повреди този значим газопровод в Балтийско море и чиито причинители към момента не са разпознати, породи съществени опасения на Запад по отношение на вредите, които една враждебна мощ може да аргументи посредством заличаване или спиране на енергийни или информационни инфраструктури на морското дъно.

НАТО и Европейски Съюз имат амбициозни проекти за възстановяване на устойчивостта на морската инфраструктура. И двете организации сътвориха нови работни групи и координационни органи за създаване на по-добри тактики за отбрана и съгласуване на гражданските и военните организации.

През март Европейската комисия разгласява упорит проект за деяние като част от обновената тактика на Европейски Съюз за морска сигурност. Той планува изследвания за идентифициране на най-сериозните уязвимости и за възстановяване на тяхното наблюдаване. Но дали всички тези планове биват довеждани до край?

Защо Северно море е толкоз значимо?

Запасите от газ и петрол в Северно море са значим запас за целия европейски енергиен пазар.

Нарастващите старания, отдадени на производството на зелена сила, в допълнение укрепват това стратегическо измерение. Повече от 40 вятърни парка са ситуирани в района и защото изискванията са идеални за вятърна сила, инсталациите се уголемяват непрестанно и бързо. Следователно Северно море играе основна роля за понижаване на зависимостта на европейските страни от изкопаеми горива и понижаване на излъчванията на CO2.

Предвид съмненията, които в този момент витаят над съветските разследващи служби и вероятните саботажни действия, Северно море в този момент би трябвало да се смята за изключително уязвимо пространство.

Един координиран акт на бойкот, да вземем за пример разваляне на подводни захранващи кабели, може доста да навреди на енергийните пазари. Прерязването на подводни кабели за данни може да ограничи интернет свързаността, в това число през Атлантическия океан, защото значими кабели за данни свързват да вземем за пример Дания и Съединените щати.

Ремонтите в морето са скъпи, защото изискват профилирани кораби, които могат да работят единствено в случай че метеорологичните условия разрешават. Северно море е сложна среда.

Последните начинания на НАТО и Европейски Съюз са ориентирани към възстановяване на наблюдението. Те имат за цел да подобрят откриването на подозрителни действия, като тези, докладвани от скандинавския документален филм. Сателити, радари и патрули, в това число дронове, видеонаблюдение на всички инфраструктури, само че също по този начин и приносът на потребителите на морето, като да вземем за пример риболовци, които оповестяват за подозрителни действия, могат доста да допринесат за възстановяване на общата осведоменост.

Това може да способства за бързи реакции и може също по този начин да работи като възпиращо средство. Обменът на информация сред страните и сред обществените органи и индустриалците е от значително значение. НАТО, Европейски Съюз, Обединеното кралство и Норвегия би трябвало да работят в тясно съдействие, защото никой от тях не може самичък да се грижи за сигурността на Северните морета. Необходимо е да се обединят разнообразни източници на информация, с цел да се разпознават придвижванията на подозрителни плавателни съдове.

Бързият ремонт е от значително значение

Въпросът за ремонта на развалената инфраструктура е постоянно подценяван аспект. Въпреки това, при положение на утежняване на тези инфраструктури, от значително значение е да можете да поправите вредите допустимо най-бързо, с цел да се върнете към естественото положение. Освен това, в случай че има потвърдена опция за ремонт в региона, това понижава стратегическата стойност - и затова вероятността - от офанзива.

Но сега тези съществени благоприятни условия за ремонт, като профилирани ремонтни кораби и кабелни депа, са доста лимитирани в Европа.

Необходими са нови модели на съдействие сред виновните за политиките за сигурност и промишлеността, с цел да се разработят коригиращи качества, съизмерими с заплахата. Това може да са публично-частни партньорства, които да ръководят кораби за ремонт и да могат да реагират бързо и съответно при рецесия. Това би имало двойна изгода за възстановяване на опциите за ремонт и може би в това време за възстановяване на успеваемостта на включената инфраструктура, понижаване на времето за ремонт - в Северно море и на други места.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР