Доктор, който е специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи.

...
Доктор, който е специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи.
Коментари Харесай

Невиждан скандал! Хирург обарва пациентки, искал да им прави гинекологични прегледи

Доктор, който е специализант-хирург се пробва да прави гинекологични прегледи. Същият доктор преди години е арестуван от ГДБОП за голямо владеене и разпространяване на детско порно. Освободен е от наказателна отговорност и е наказан да заплати единствено административна санкция.
Д-р Артур Полшиков работи като хирург в държавната болница в Ямбол „ Свети Панталеймон “. Специализант е. 56-годишният доктор дава наряди в Хирургичното поделение на болничното заведение и в Спешното поделение.
С екипа на Тина Ивайлова се свързала 24-годишна жена от Ямбол, която разказала, че хирургът Полшиков е желал да ѝ направи гинекологичен обзор.
-Как тъкмо ти сподели да ти направи гинекологичния обзор? Точните му думи?
-„ Ти легнеш софа, събуеш гащи. Аз бръкна типа “. Това са думите на лекар Полишков. Той настояваше да направи този обзор. За мен хирург няма право да прави подобен тип прегледи. Установи, че е бактерия. Изписа ми антибиотици “, споделя дамата.
След като си потегля от „ Спешното поделение “ на МБАЛ „ Св. Панталеймон “ тя отива при експерт в частна болница.
„ При което се оказа, че въобще нито е било бактерия или каквото и да е, а е бъбречна рецесия. “
След случилото се тя взема решение да подаде сигнал на шефа на болница „ Св. Панталеймон “
„ Отидох в болничното заведение и се свързах с шефа на болничното заведение, при което той ми изясни, че аз не съм била схванала какво той е имал поради под гинекологичен обзор. Понеже всеки един способен доктор доста добре знае, че хирург нямало право да прави подобен вид прегледи. Обясниха ми, че просто не съм била схванала неговите думи или съм ги схванала в действителност погрешно “, споделя момичето.
Сезира и други институции, само че удря на камък.
„ От Лекарския съюз ми споделиха да напиша писмо, с цел да може да бъде вероятно прегледано. Персоналът беше там, само че никой нищо няма да каже. Сестри, санитари…И те чуха, и видяха, само че те мълчаха. Те нямат да застанат против доктор. Никой не желае да си изгуби хляба “, споделя младата жена.
Подставено лице си записва час за доктор Артур Полшиков. В часа за прегледа отива в Хирургично поделение, само че той я посреща и води в Спешното поделение, където се случва това. Разговорът сред доктора и подставеното лице е записан със скрита камера.
„ Д-р А.Полшиков: Вие сте имала болки, единствено че горе, нали?
-Да.
Д-р А. Полшиков: Имате гастрит, по този начин ли?
-Да.
Д-р А. Полшиков: Дайте, корема да забележим! С какво свързвате тази болежка, с какво може? Свалете по-надолу! Къде тъкмо имате болежка? Трябва изпод да те погледна, да си събуете гащите!
-Малко се тормозя, тъй като знам, че не сте гинеколог.
Д-р А. Полшиков: Защото болката е ниско долу, аз съм доктор. Няма от какво…
-Малко ми е обезпокоеното, тъй като не желая да се подлагам на подобен обзор. Знам, че гинекологично всичко ми е наред.
Д-р А. Полшиков: От къде го знаете?
-Ходя постоянно на прегледи. Вие сте хирург, не гинеколог.
Д-р А. Полшиков: Просто да ми е по-лесна диагностиката. Да мога да пипна изпод, тъй като по този начин през корема не мога да пипна…
Екипът на Тина Ивайлова прекъснал прегледа, като съгласно доктор Полшиков това, е наложителна хирургична процедура.
Според доктор Ночева от Спешното поделение, няма нищо смущаващо в дейностите на сътрудника ѝ.
„ Първо експертите са недостиг, няма експерти. И второ, когато си един общопрактикуващ доктор примерно да речем, ще извършваш всевъзможни прегледи, тъй като няма експерти “, счита тя.
„ Хирургът не може да прави гинекологични прегледи “, безапелационна е Мария Янева, която е юрист по здравно право.
„ Няколко пъти изгледах видеото, което ми изпратихте. В този случай се касае за пациент, който търси хирургична помощ. Записва час за хирург. Хирургът не може да прави гинекологични прегледи. Има обстановки, които в изискванията на необходимост, живото-застрашаващи, остро положение, при които хирурга може да излезе отвън своята подготвеност, само че в тази ситуация тази догадка не е налице. Гинекологичните прегледи се правят при строго избрани условия, в стерилни кабинети. Най-важното, което е, че те се правят от доктор, който има такава компетентност. Недопустимо е хирург да прави гинекологични прегледи на пациенти. Още повече приказваме във време, в часовия диапазон на деня, в който има разполагаем лекари с нужната компетентност. В случая това лечебно заведение има поделение по акушерство и гинекология “, сподели юрист Мария Янева.
Кой е доктор Артур Полшиков? Той е съветски жител, приключил е медицина в Тверската здравна академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко лечебни заведения в разнообразни градове в страната ни – Плевен, Враца, Павликени, само че е отхвърлен. През 2016 година е назначен на работа като специализант в Хирургичното поделение в болничното заведение в Добрич. През 2020 година е арестуван при акция на ГДБОП за владеене и разпространяване на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и популяризират файлове със полова употреба на деца – на забележима възраст под 14 години.
Д-р Полшиков обаче отхвърли да разяснява престъпното си минало.
Според престъпният психолог Тодор Тодоров това не са единствените сходни прояви на хирурга.
„ От това, което видях и разбрах за този господин, аз изрично считам, че той няма по какъв начин единствено в тези два случая да се показал като човек, който не съблюдава здравната нравственос и има педофилски пристрастености. За мен той най-вероятно има сходни прояви и преди. Въпрос на следствие и доказване е. И прекомерно евентуално е, в случай че в този момент поотшумят, по този начин да кажем нещата, той ще продължи да го прави. Педофилията не се лекува. Тя може да се управлява. Анализирайки държанието му, за мен беше показателно две неща главно. Едното е, че вие не го притеснихте по този начин да му бутате микрофона в устата, да сте настъпателна към него и така нататък беше показателно в тоя случай, в случай, че не е подложен на подобен напън, какъв брой беше обезпокоен, по какъв метод се държеше и какво отговаряше. А другото, което беше още по-показателно за мен е, че когато го попитахте дали гледа детско порно, той сподели нямам. Той не сподели, че че не гледа. Той може откакто е наказан за това нещо, да е взел ограничения и да не държи по този начин повече на компютъра си такова порно. Или пък в случай че е имал в този момент, откакто сте го навестили, го махне, само че това не значи, че не гледа такова. Тоест действително казуса си стои още. Предполагам, че след излъчването в този момент на този материал, ще има хора, които да съберат кураж и ще кажат какво се е случило, тъй като това, което разбирам за него е, че той много лечебни заведения е сменил в последните години “, сподели Тодор Тодоров.
„ Там вървят освен възрастни, само че също по този начин и дребни деца, чиито родители, доколкото съм осведомена, не могат да влизат вътре в Спешното поделение. Не желая човек като него да продължава да практикува и то той практикува скотщина. Притеснявам се, че може още веднъж да не бъдат взети ограничения “, добавя пострадалата.
„ Никой човек не заслужава да бъде унижавано човешкото му достолепие. Безспорно лекарите са недостиг, единствено че избора да станеш доктор, да упражняваш най-хуманната специалност, е персонален избор и път, който всеки самичък е направил преди да стартира да я упражнява и е задължен да съблюдава както Хипократовата клетва, по този начин и всички медицински стандарти и наредби, които го задължават да упражнява тази специалност. Това е предмет, който би решила единствено и само Етичната Лекарска Комисия “, счита юрист Мария Янева.
„ Българските правоохранителни органи, правоприлагащи органи, за жалост неглижират това закононарушение и се минава на административна санкция, а това е доста тежко закононарушение и ще ви обясня за какво: тъй като основаването на такива клипове не се случва в студия на кино компании. Създаването на такива клипове става с присъединяване не на актьори, а на деца. Деца, малолетни, пеленачета даже, които биват по подобен метод насилвани, че това нанася непоправими вреди на душeвността им и на физическото им развиване, а в някои случаи, даже води и до гибел. Така че търсенето на тези материали, разпространяването на тези материали, подтиква промишлеността за основаване на такива клипове и унищожава децата. В този смисъл наказването за това действие, би трябвало да бъде доста по-строго, доста по-тежко, да не води естествено до това, за което говорихме и за ескалация на желанията на тези насилници “, акцентира Явор Колев.
„ В случая по-големият проблем е и за това може би неведнъж сме говорили, че хората, които са осъждани за педофилски прояви, към момента нямаме закон, който да ги лимитира да работят работа с деца, която да им дава достъп до деца. Той ще отиде някъде другаде, тъй като има апетит за лекари. Дали е добър доктор или не, няма никакво значение, откакто прави тези неща. Той е прекомерно евентуално да е доктор, с цел да има по-лесен достъп до своите евентуални жертви, както постъпват множеството, да не кажа съвсем всички педофили. Така, че да, прекомерно евентуално една немалка част от нещата, които прави да не са такива наказуеми по смисъла на нашите закони, само че те сигурно не са етични, не са морални. Тези, които го взимат на работа, би трябвало да са наясно с това нещо “, изясни престъпният психолог Тодор Тодоров.
Източник: GlasNews, Bulnews
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР