Докосването е едно от най-основните средства на комуникация и взаимодействие

...
Докосването е едно от най-основните средства на комуникация и взаимодействие
Коментари Харесай

Магическата сила на допира - как докосването ни лекува?

Докосването е едно от най-основните средства на връзка и взаимоотношение сред хората. Но докосването има и по-дълбоки резултати върху нашето физическо и психическо благоденствие. Някои назовават тази мощ на допира магическа заради нейната дарба да лекува и трансформира. Тема, която неведнъж е била дискутирана от учените.

В тази публикация ще се опитаме да разгледаме магическата мощ на допира и по какъв начин докосването лекува.

Когато някой ни допре, това провокира физически и химически реакции в нашето тяло. Докато възприятията, свързани с докосването, могат да варират от прелестно наситени до неприятни, научни проучвания демонстрират, че позитивните докосвания могат да имат лечебни резултати.

Как докосването ни лекува?

Освобождаване на окситоцин

Докосването подтиква производството на хормона окситоцин в нашето тяло. Окситоцинът е обвързван със засилена връзка и доверие сред хората, само че също по този начин има и антистресови и анксиолитични (противотревожни) резултати.

Регулиране на равнището на напрежението

Докосването може да понижи равнището на напрежението и да помогне на организма да се контролира. То способства за понижаване на равнището на кортизол - хормонът на напрежението, и усилва равнищата на серотонин и допамин - две химикали, свързани с чувството за благополучие и благоденствие.

Подобряване на имунната система

 Силата на докосването

Изследвания демонстрират, че докосването може да усъвършенства действието на имунната система. Окситоцинът, който се освобождава по време на допиране, може да укрепи имунната система, като увеличи производството на антитела и ускори защитната функционалност на тялото.

Намаляване на болката

Положителните докосвания могат да имат аналгезичен (обезболяващ) резултат. Те подтикват сензорните нерви, които предават сигнали към мозъка и могат да трансформират перцепцията на болката.

Подобряване на настроението

Докосването има мощно въздействие върху нашето въодушевление. То може да увеличи равнищата на хормоните на щастието и да усъвършенства настроението, намалявайки депресията и тревогата.

Докосването лекува. То е освен това от просто физически контакт. То има магическа мощ, която може да лекува и трансформира. Неговите позитивни резултати върху физическото и психическото благоденствие са потвърдени от научни проучвания. В света, където от време на време сме изолирани и отдалечени един от различен, докосването е мощен метод за възобновяване на връзката и възстановяване на качеството на живота ни.

Прочетете още за въздействието на докосването.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР