Докога ще продължи увеличаването на лихвите? Не се виждат устойчиви

...
Докога ще продължи увеличаването на лихвите? Не се виждат устойчиви
Коментари Харесай

Докога ще продължи увеличаването на лихвите?


Докога ще продължи увеличението на лихвите? Не се виждат устойчиви трендове за преодоляване на инфлацията, споделя икономист.

„ Виждаме, че огромните централните банки подвигат лихвите, с цел да се оправят с инфлацията, която смятаха, че ще е краткотрайно събитие. Напротив, инфлацията беше подбудена точно от политиката на централните банки и държавните управления с доста ниските лихвени проценти, които те постановяваха и голямото парично предложение, което вкарваха в обращение “, сподели пред businessnovinite.bg икономистът Михаил Кръстев.

По думите му не се виждат устойчиви трендове за преодоляване на инфлацията, да, тя понижава, само че е надалеч от задачата, която се гони. Икономистите в целия свят гонят инфлация 2%, а сегашните равнища са надалеч от тази цифра. Много рано е да се приказва за прекъсване покачването на тези лихвени проценти, счита той.

„ Лихвените проценти съставляват оценката за рисковете в стопанската система. Ако стопанската система е застрашена от доста опасности, то лихвените проценти, които банките дефинират би трябвало да са високи и по този метод те да овладеят индиректно кредитирането, да овладеят индиректно комерсиалните банки тъй че да се понижи потреблението и да се охладят на тези стопански процеси “, изясни Кръстев.

„ Процесът с повишението на лихвите ще върви до тогава, докато централните банки решат, че стопанската система може да издържи. Рязкото повишаване на лихвените проценти води до усложнение на комерсиалните банки в Западна Европа. Виждаме към този момент, че немската стопанска система се задъхва, тя е в застоялост. В България банките са свръхкапитализирани и тук нямаме подобен проблем “, добави още икономистът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР