„Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ

...
„Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ
Коментари Харесай

ГЕРБ: България се споменава чак на 10-а страница в доклада на ЕК

„ Докладът на Европейската комисия е позитивен, справедлив и ясно очертаващ постигнатите резултати от съдействието на страната ни с Европейска комисия, в подтекста на Механизма за съдействие и оценка и необратимостта на осъществените промени, както и посоката на бъдещите дейности ". Това съобщи на брифинг ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, представена от " Нова телевизия ". От ГЕРБ разясниха общоевропейския отчет за върховенството на закона, който беше показан през днешния ден.

„ Комисията подчертава върху сфери, в които страните членки и съответно България, която в този отчет се загатва чак на 10-та страница, предпочитано да насочват своите дейности, с цел да подсигуряват върховенството на правото в Европейски Съюз. Тези области съответстват и с набелязаните цели и на държавното управление “, добави Дариткова. Тя акцентира и, че в отчета категорично се показва, че при започване на годината у нас са инициирани серия от следствия за корупция по високите етажи на властта и има повдигнати обвинявания.

„ Европейска комисия прави оценка напъните на държавното управление в битката с корупцията, консолидираната законодателна рамка и активността на профилираните структури в изпълнителната и правосъдната власт. Това спомага за решимостта на българските институции за справяне с този международен проблем. Европейска комисия установи, че българското законодателство дава главните правни гаранции за отбрана на публицистите и медиите. Правителството удостоверява към този момент поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на Европейски Съюз, както и готовността на страната ни за интензивно присъединяване в разговора за върховенството на закона и правото “, добави Дариткова.

„ Това е може би първият отчет, който с изключение на справедлив е и много позитивен. Европейска комисия подчертава върху всичко, което е постигнала българската страна, освен държавното управление. Аз мисля, че е справедлив, правилен, регистрира постигнатите резултати”, съобщи Десислава Атанасова.

„ Специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията, както и изменението на конституцията. Акцентира, че има доста положително съдействие сред страна, държавно управление, Народно заседание и посредством ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчреа, която изпрати писмо до Венецианската комисия, че се приготвят промени, които да подсигуряват още по-голяма самостоятелност в правосъдната система”, разясни Караянчева. „ Днес обявихме краткотрайна анкетна комисия за конституцията. Другата тематика е противопоставяне на корупцията. България е от страните с най-своевременни и съответни ограничения съгласно рекомендациите, които се насочат непрекъснато като мониторинг. Европейска комисия подчертава в битката с корупцията, профилираните структури, тези старания спомагат за справяне с корупцията. Подчертава се положителното взаимоотношение сред правосъдните институции. За пръв път след 30 година са повдигнати обвинявания на настоящи политици, министри, маркирано е, че доста добре работи и КПКОНПИ. Само до края на 2019 е запорирала имущество за 3 милиарда лева”, изясни Атанасова.

„ Ние в Европейския парламент сме доста удовлетворени, че имаме общоевропейски отчет за върховенството на закона. Да, може би след през днешния ден доста страни няма да са удовлетворени. Докладът е справедлив, за България е позитивен, само че има и детайли, които са посочили минусите на системата. Точно това е и задачата, да се видят минусите, тъй че да не се стига до наказателни процедури. Да могат страните да поправят недостатъците”, изясни евродепутатът Емил Радев, представен от " Нова телевизия ".

„ Когато приказваме за отчета за България, има няколко съществени тематики - отчетността над основния прокурор. Подчертано е, че рекомендациите ще бъдат съобразени. В отчета има позитивни мнения за работата на административните съдилища. По отношение на дължината на произвеждане на висшите съдилища България е на първите места”, изясни още Радев.

Законът за достъп до социална информация е мощен инструмент за жителите и публицисти. Има закон за медийните притежатели, би трябвало да създадем ясно кой е притежател на всяка една от медиите. Съвет за електронни медии е оценен като самостоятелен орган, както и Комисия за защита на конкуренцията. Също по този начин Европейска комисия приветства битката с корупцията в частния бранш. Европейска комисия чака дефинитивни присъди по делата за корупция по високите етажи на властта. Мисля, че отчетът е положителен”, сподели Емил Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР