Докладът на ДАНС потвърждава съмненията, че през машините може да

...
Докладът на ДАНС потвърждава съмненията, че през машините може да
Коментари Харесай

Нинова: Потвърдиха се съмненията, че изборите могат да се манипулират с машините

Докладът на ДАНС удостоверява подозренията, че през машините може да бъде манипулиран вотът. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в коридорите на Народното събрание.

Ако написаното в отчета на ДАНС, че заместник-министърът на е-управлението е снимал кодовете с телефона си е правилно, той незабавно би трябвало да понесе политическа и наказателна отговорност, счита тя.

По-рано Тошко Йорданов от „ ИТН “обяви в коридорите на Народното събрание, че ЦИК ще разиска анулацията на машинния избор за идните избори. Според него изборитеняма да бъдат отсрочени, тъй като има задоволително хартиени бюлетини. Йорданов добави, че процедурата по узаконяване на изборите в опорочена и не може да бъде приключена.

По думите му зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов сега е на разпит в ДАНС. Йорданов съобщи, че на председателския съвет министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е декларирал, че му е оказван напън от Кирил Петков и Божидар Божанов.

Припомняме, че по-рано стана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, сочи отчет на ДАНС. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.

В Народното събрание ще бъде призован втори председателски съвет по тематиката, на който се чака да участват вицепремиерът Мария Габриел и председателятна Централната изборна комисия Камелия Нейкова. Председателят на Народното събрание Росен Желязков разяснява, че тематиката е обвързвана с националната сигурност и гарантирането на изборните права на жителите.

" Машините за гласоподаване, на процедура, работят като принтери. На устройствата не може да се постави случаен програмен продукт, който да трансформира резултатите ". Това разяснява министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.

Министърът уточни, че сигурността на сегашния избор се подсигурява от следното: „ Машините отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласът, който е подаден от всеки един. Впоследствие ЦИК и преди този момент СИК регистрират гласовете на база на подадените разписки. Това са обстоятелствата ”, акцентира той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР