Доклад с конкретни мерки за модернизация на “Топлофикация София” и

...
Доклад с конкретни мерки за модернизация на “Топлофикация София” и
Коментари Харесай

План за модернизация на Топлофикация се крие от градския парламент на София

Доклад с съответни ограничения за рационализация на “Топлофикация София” и даващ самостоятелен взор за моментното състоение на сдружението се крие от градския парламент на София. Затова сигнализира в четвъртък общинският консултант от Демократична България Симеон Ставрев. Въпросният проект за модернизиране е финансиран от Американската организация за търговия и развиване (USTDA) с 1 млн. $.

Технически елементи

В началото на съвещанието на Столичния общински съвет в четвъртък ръководителят на групата на Демократична България в СОС Грети Стефанова предложи отчета да бъде показан на общинскщите съветници поради положението на сдружението. Точката бе препоръчана за гласоподаване, само че бе отхвърлена от ръководещото болшинство.

“Мотивът на общинския консултант от ГЕРБ Прошко Прошков за неогласяване на отчета е, че той е технически”, описа пред Mediapool Симеон Ставрев. Общинските съветници са научили, че отчетът е подготвен, тъй като имат по един представител в работна група, която следи работата по него, само че представителите нямат право да изнасят информация за него, посочи Ставрев. Наред с това от Демократична България считат, че всички софиянци би трябвало да са наясно за положението на “Топлофикация София” и вероятностите за подобряването му.

В елементи, разгласяването на отчета бе отхъврлено с 25 гласа - “против”, 25 гласа - “за” и четирима “въздържал се”. Против бяха ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, а въззържал се Вътрешна македонска революционна организация. Публичност бе поискана от Демократична България, “Спаси София” и Българска социалистическа партия, само че не бе реализирана.



Още. То даде “зелена светлина” Американската организация за търговия и развиване (USTDA) да финансира безплатно с 921 554 $ изследване за рационализация на " Топлофикация София " и правене на съответен проект с ограничения. Изпълнител на задачата ще е американската компания Black&Veatch Management Consulting.

Проучването включва създаването на пътна карта за надграждане на общинското парно, съответни рекомендации по отношение на цялостното преустрояване на употребата, финансовото положение и правната и управническа конструкция на сдружението. Уточнява се, че безвъзмездното финансиране се дава за привличането на екип от висококвалифицирани американски специалисти в региона на инженеринга, финансите и правото. Американската организация ще е единствено финансиращ орган, само че не и страна по контракта.

Наред с изработването на повсеместен проект с съответни ограничения за техническа рационализация се залага и намаление на излъчванията на азотни оксиди според евродирективта 2012/27.
В отчета би трябвало да сапредложени и стъпки за стабилизиране на ръководството и финансовите резултати и за усъвършенствания на топлопреносната мрежа и системат за обслужване на клиенти на " Топлофикация София ".

Изпълнителят Black & Veatch е интернационална компания с над 11 000 чиновници с над 110 офиса в целия свят, стана ясно от презентация за активността ѝ, препоръчана на общинските съветници. В 100-годишната си история компанията е работила в областта на планиране, ръководство на активи, консултантство и създаване на новаторски планове за устойчива инфраструктура.

Чрез многочислени екипи компанията съумява да обезпечи най-високо качество в структурното и гражданското планиране, машиностроене, инженерна химия, електроинженерство, нуклеарно и екологично инженерство, както и доста други.

Black & Veatch предлага консултантски действия при реализирането на планове в ютилити бранша, телекомуникациите, центрове за данни и други.
Посочено бе, че компанията е притежател на голям брой награди. В годишната ранглиста на ENR Black & Veatch заема 11-а позиция измежду Top 500 Design Firms. В обособените браншове, компанията е в челната десетка на съвсем всички категории. През 2018 година реализацията на план за интернационалното летище в Хонконг ѝ донесе няколко награди, измежду които и трето място в HSBC x HKET Innovative Business Award 2018.

Предисторията

Преди броени дни стана ясно, че и софиянци няма да останат на студено, защото " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) още веднъж ще поеме газовия дълг на общинското сдружение. Държавният холдинг обаче счита да изиска от Столичния общински съвет да влезе във притежание на " Топлофикация София " за сметка на задълженията му, които все още са 719 млн. лева, а с новата цесия ще са към 850 млн. лева

Председателят на СОС Георги Георгиев упорства за обезщетения от страната на общинското сдружение и твърди, че то е дискриминирано от страната и не получава обезщетения поради скъпия ток, както такива се дават на частните фабрики поради скъпия ток.

Газовият дълг на парното от 130.6 млн. лева ще бъде погасен от БЕХ, който по-късно ще си търси парите от общинската компания посредством цесия, която ще е следващата от 2009 година насам.
" Топлофикация София " не желае да продължава тази скица, а упорства за отплата поради разликата сред високата цена, на която купува газа от " Булгаргаз ", и ниската, на която продава топлинната сила на клиентите по контролирани цени, които не могат да се пипат до края на 2021 година

Такова обезщетение за парното обаче занапред ще се разисква, сподели зам.-министър Мирослав Дамянов. Междувременно в незабавен порядък БЕХ ще предложи на СОС да се сътвори работна група, на която да се разиска придобиването от холдинга на благосъстоятелност в сдружението, поради задълженията му. Държавното дружество желае да вземе цялата благосъстоятелност, тъй като общината била посочила, че няма визия за развиване на топлофикацията и не се грижи задоволително добре. Анализ обаче ще покаже дали ще може да вземе цялото сдружение или и общината ще резервира дял.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР