Доклад, публикуван от базираната в Обединеното кралство международна организация за

...
Доклад, публикуван от базираната в Обединеното кралство международна организация за
Коментари Харесай

Турция има алгоритъм за следене на приятели и съседи на гюленисти

Доклад, оповестен от основаната в Обединеното кралство интернационална организация за правата на индивида StateWatch, представен от онлайн медията Balkan Insight, заяви, че Турция изплзва логаритъм за разкриване на  опоненти на държавното управление в турските въоръжени сили. В отчета се споделя, че повече от 20 000 военни са били уволнени след несполучливия опит за прелом през 2016 година въз основа на логаритми.

``Докладът наблюдава потреблението на логаритми и други основани на информация системи от турското държавно управление в неговата безмилостна битка срещу тероризма след събитията през юли 2016 година Хиляди хора бяха уволнени от работа, арестувани и преследвани посредством позоваване на резултати, получени от така наречен ФЕТО-метър``, сподели Али Йълдъз, един от създателите на отчета. Йълдъз добави, че ``тази обстановка надалеч не е неповторима за Турция, защото доста страни прибягват до принадлежности за следене в битката против тероризма и опцията всеки да стане жертва на алгоритмично гонене е голяма``. Докладът служи като ``сигнал за повишение на осведомеността за разрушителните последствия от алгоритмичното гонене и потисничеството освен в Турция, само че и в целия свят``, добави Йълдъз.

Така нареченият ФЕТО-метър се основава на 97 съществени критерия и 290 подкритерия, доста от които нарушават персоналната цялост. Името препраща към поддръжниците на духовника Фетхуллах Гюлен. След несполучливия опит за прелом от юли 2016 година Ердоган заговаря за учредена от Гюлен терористична организация ФЕТО, само че самият Гюлен отхвърля това и даже жигосва опита за прелом.

Въпросите за профилиране и точкуване на обвинени лица в редиците на армията включват информация за техния фамилен статус, обучение, банкови сметки, учебните заведения на техните деца, покачвания и рекомендации в армията. Въпросникът изисква информация за родственици и съседи.  ``Стотици хиляди хора са профилирани и им е сложена оценка от логаритъма, който се ръководи от особено звено, наречено ``Служба за правосъдни производства и административни действия`` в границите на турския флот``, сподели Емре Туркут, специалист по интернационално право за правата на индивида от Hertie School Berlin. Туркут съобщи, че отчетът включва свидетелства на няколко високопоставени някогашни военни офицери, които са потърсили леговище в Европейски Съюз, откакто са били таргетирани от системата, и акцентира, че използването на логаритъма е било случайно и е последвано от наказателни ограничения освен против главните обвинени, само че и против всеки в техния обществен кръг, в това число членове на фамилията, сътрудници и съседи.

От 2016 година насам 292 000 души са били арестувани и близо 598 000 души са разследвани за хипотетичните им връзки с Гюлен, напомня Balkan Insight. Според турските министерства на защитата и вътрешните работи близо 21 000 членове на въоръжените сили, 31 000 служители на реда, повече от 5 500 чиновници на жандармерията и 509 души брегова защита също са изгубили работата си заради хипотетични връзки с Гюлен. Повече от 30 000 души към момента са в пандиза заради хипотетични връзки с духовника, а над 125 000 държавни чиновници са уволнени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР