Доклад, предназначен за ООН, критикува швейцарските банкови закони, които принуждават

...
Доклад, предназначен за ООН, критикува швейцарските банкови закони, които принуждават
Коментари Харесай

Заради банковата тайна Швейцария слезе с четири места назад по свобода на словото

Доклад, предопределен за Организация на обединените нации, подлага на критика швейцарските банкови закони, които принуждават публицистите да прибягват до автоцензура.

Според законодателството на алпийската страна, публицисти, които разгласяват изтекли данни на банкови клиенти, подлежат на санкции, в това число до пет години затвор. В изявление за Tages-Anzeiger от понеделник докладчикът на Организация на обединените нации Ирен Хан споделя, че швейцарските банкови закони въздействат тежко върху свободата на медиите.

Сигналът пристигна от световно журналистическо следствие, наречено Suisse Secrets. Акцията, осъществена от над 40 новинарски издания, разкри десетки сметки на подозрителни клиенти в Credit Suisse – евентуални корумпирани чиновници, нарушители и извършители на човешките права. Швейцарските медии не участваха в Suisse Secrets, опасявайки се от наказателните ограничения, планувани в швейцарските банкови закони.

Ирен Хан показва несъгласието в тази ситуация: „ От една страна, има право на дискретност. От друга страна има и публичен интерес да бъдем осведомени за противозаконни финансови транзакции. Законодателството би трябвало да разрешава на публицистите да балансират тези два фактора. Но швейцарският закон криминализира...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР