Доклад, основаващ се на твърдения на съпругата му и на

...
Доклад, основаващ се на твърдения на съпругата му и на
Коментари Харесай

Прокопиев клевети в Брюксел медиите у нас

Доклад, основаващ се на изказвания на брачната половинка му и на „ медийни специалисти “ на кръга „ Капитал “, изкарва всички други медии за „ завладяни “ и неспазващи етичните стандарти

Докладът – цялостен с неистини и клевети, e заплатен с пари на европейските данъкоплатци За какво съгласно вас мечтае един монополист? Да управлява изцяло пазара, в който има господстващо състояние, несъмнено.

Това е съществена цел на всеки предприемач с лакомия до небето, а угризения - подземен.  Това очевидно е и фантазията на Иво Прокопиев. С тази разлика, че той не е просто безсъвестен предприемач, а олигарх, който доминира освен в медийния и енергийния бранш, а желае да подчини на алчността си цялата страна.

Като я превземе по нормалния за всяко враждебно усвояване (както обича да се изрича той) метод. С очерняне на съперниците си и основаване на паралелна действителност.

За тази цел обаче първо му би трябвало цялостно преодоляване на медийното пространство. Спънка, която Прокопиев очевидно е решил да преодолее, като очерни всички други играчи в бранша, а в това време изкара, че само изданията под негов надзор съблюдават етичните стандарти в публицистиката.

Така, до момента в който у нас страната и жителите й се тресат от рецесиите и свадите, в които ги вкара родената и подкрепяна от Прокопиев и кръга „ Капитал “ групичка политически наемници на Кирил Петков, Асен Василев и сие, из Неправителствени организации бранша и европейските институции в Брюксел се популяризира отчет, носещ гръмкото име „ Хватката върху медиите в България “.

Материалът всъщност е ни повече, ни по-малко памфлет, цялостен с неистини и операции, маскиран под етикета „ самостоятелен разбор “, като официално е дело на неправителствената организация Международен институт за пресата, партнираща си от години с Прокопиевата „ Икономедиа “ и може да бъде открит единствено на британски език. Причината за това е, че получателят му не е българската аудитория, за която операциите и аферите на олигарха и обвързваните с него медии към този момент от дълго време не са загадка, а към момента неориентираните за същинската му същина и тази на изданията му европейски служители и деятели на основани в останалите страни на Европейския съюз НПО-та.

Пак официално, създател на отчета е българска журналистка, водеща се фрийленсър (журналист на свободна практика). Както тя, по този начин и всички лица, въз основа на чиито изказвания е изработен пасквилът обаче са свързани с кръга „ Капитал “. До степен, че измежду тях е брачната половинка на самия Иво Прокопиев - Галя Прокопиева, която обаче е показана единствено като „ медиен специалист “ и шеф на „ Икономедиа “.

Без да се загатва, че е брачна половинка на индивида, който не различен, а точно основаното в Брюксел издание „ Ню Юръп “ разказа като медиен монополист и „ сляпо леке в медийния пейзаж на България “.

А кои са другите „ специалисти “? Да стартираме с създателя – Боряна Джамбазова, която през днешния ден може да се показва за публицист на свободна процедура, само че започва кариерата си в директно обвързваното с „ Икономедиа “ онлайн издание „ Медиапул “. А все още продължава да партнира на тези медии у нас, които са под директен и заобиколен надзор на кръга „ Капитал “.

Оттам насетне групата е от редиците на „ нормалните обвинени “. Главният редактор на „ Медиапул “ Стояна Георгиева. Дългогодишният сътрудник на „ Дневник “ във Варна Спас Спасов, който обаче – за илюзия на европейския служител, е показан като създател на сякаш самостоятелния уебсайт „ За истината “. Адвокатът Александър Кашъмов, който съставлява „ Медиапул “ (и не само) по няколко правосъдни каузи. А също – любимците на кръга „ Капитал “ още от Костово време, когато Прокопиев получи първия си милион като подарък от незаконно извършената приватизация в България – Орлин Спасов и Нели Огнянова.  

На фона на тази групичка, ръководена от брачната половинка на Прокопиев, надали ще има сюрпризирани, че  защитаваният в загадка у нас отчет не покрива даже обикновените правила за обективност. Така де – за чий са му на Прокопиев такива дребнави стандарти като показване на всички гледни точки и придържане към обстоятелствата, като може да пробута на институциите в Брюксел брачната половинка си и нейната празненство компания за представителна извадка за медийния бранш у нас? И да показа лъжите им, разпространяващи спуснатите от него опорки, като плурализъм на мненията и гледните точки? Така – с цел да бъдат заглушени гласовете и подринат имиджа на всеки състезател на медийния пазар, който не споделя възгледите на монополиста Прокопиев.

Под ножа на операциите и персоналните офанзиви на „ специалистите “ на кръга „ Капитал “ попадат най-тиражните медии у нас, воглаве с частните малките екрани с най-голям рейтинг – bTV и NOVA, публичната Българска национална телевизия, а също и националните ежедневници „ Труд “ и „ 24 часа “, както и седмичника „ Стандарт “.

Самите офанзиви пък се базират не на действителни обстоятелства, а на внушения и на процедура съставляват резюме на всички опорки, стартирани през годините от медиите, НПО-тата и представителите в политиката на кръга „ Капитал “. А единствените, които са изкарани напълно „ в бяло “, са точно медиите, следени от Прокопиев, за който прочее в отчета няма и думичка. Защо ли?

Вероятно, тъй като през последните месеци и западните медии започнаха да изкарват същинското му лице. Освен в Брюксел, материали, вадещи нескрито същността му на „ олигарх-хищник “, забогатял от приватизацията у нас „ направена по руски модел “ и „ употребяващ медийното си въздействие, с цел да прикрие злоупотребите си “, бяха оповестени и във Франция. Дали групичката, стояща зад този памфлет, се е тормозила, че даже и едва осведомените за злоупотребите и операциите им получатели в Брюксел ще навържат две и две, или пък е решила, че наличието на Галя Прокопиева е задоволителна безочливост, следва да се разбере. Фактът обаче, че Прокопиев надалеч не е единственият изчезнал.

Вътре няма и думичка за тежките обвързаности с него на така наречен „ медийни специалисти “. Няма нищо за скандалните стенограми „ Арго “, който демонстрираха, че не различен, а точно Прокопиев управлява родния мейнстрийм. Нито пък се загатва за наложените от КПКОНПИ върху имущество за над 200 млн. лв. на олигарха и фамилията му запори, доказани към този момент съвсем дузина пъти от съда.   

Тези неща може да ги няма, само че по остаряла своя традиция, с цел да прикрие личната си роля в изкривяването на медийната картина у нас, както и в потреблението на публицистиката в инструмент за агитация, пришива това на други. И отново по остарял табиет – на главния си зложелател депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Въпреки че Пеевски медии освен към този момент няма, само че и през годините постави големи старания, с цел да извади на ярко със законодателните си начинания собствеността на изданията в страната и методите, по които издателската активност се финансира. Инициативи, които дружно със законовите промени, импортирани от Пеевски и неговите сътрудници от Движение за права и свободи, затварящи вратите за злоупотреби и източване на обществени средства и запаси, му завоюваха и „ достойнството “ да бъде съществена цел на очернящите акции на Прокопиев и медиите му. И несъмнено Пеевски е главен персонаж и в този отчет.

Впрочем тук е моментът да се означи, че отчетът обяснява доста ясно две неща. Първо– степента, до която Прокопиев е наложил монопол върху медийния бранш в България. Защото под офанзивите му – неговите и „ специалистите “, воглаве със брачната половинка му Галя, въз основа на чиито изказвания е съединен пасквилът, попадат единствено тези, над които олигархът няма власт. Или другояче казано, на правилото „ по офанзивите ще ги познаете “, материалът изкарва нескрито броят на главните медии в страната, които към момента не са под контрола на Прокопиев.

Казваме към момента, тъй като към една от тях и единствената, която не е частна – Българска национална телевизия, към този момент Прокопиев е протегнал пипала. От няколко месеца олигархът се пробва да постави собствен човек отпред на публичната телевизия, като дотук опитите му са безуспешни, откакто състезанието за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия, в който участваше директно обвързания с кръга „ Капитал “ Венелин Петков, пропадна.

Това обаче надали ще откаже олигарха от опитите да наложи надзор върху малкия екран, по метода по който към този момент го прави посредством свои доближени публицисти в публичното Национално радио. Публично знае се, че от години Венелин Петков обслужваше ползите на олигарха и политическите му проксита като програмен шеф в бТВ. Явно в този момент е време на Петков да се откри нова и подобаваща работа в услуга на Прокопиев – общоприет шеф на публичната телевизия.

И тук идва вторият значим миг – отчетът издава и методите, по които Прокопиев ще се опита да управлява останалите „ опърничави “ в бранша – посредством комфортни нему промени в законодателната рамка за медиите. И посредством кадрови промени и надлежно обяздване с доближени на кръга „ Капитал “ хора на контролните органи, имащи връзка с регулацията в бранша. Освен Съвет за електронни медии, където Прокопиев към този момент има свои „ представители “, влезнали от квотата на партии, обслужващи в политиката ползите му, това са КФН и Комисия за защита на конкуренцията, чиято активност също е атакувана в така наречен „ разбор “. В този ред на мисли надали е инцидентно, че измененията в регулаторните органи бяха оповестени от претендента за министър председател на акушираната от олигарха „ смяна “ Асен Василев за приоритет на вероятно второ държавно управление с мандата на Политическа партия.    

И до момента в който се чудим дали сътрудниците на Прокопиевата „ Икономедиа “ от Международния институт за пресата, съгласили се да са издатели на този памфлет, знаят въобще тези обстоятелства, то няма по какъв начин да не отбележим, че така наречен „ разбор “ вади на ярко два систематични и големи казуса – метода, по който европейските институции се осведомят за процесите у нас и метода, по който управляват защо отиват парите на европейските данъкоплатци. За което точно „ Стандарт “ алармира Брюксел с извънредно сериозна позиция против така наречен „ разбор “.

Защото, въпреки и погазващ всички съществени правила на етиката и обективността, въпросният „ разбор “ се оказва финансиран с европари. Което пък от своя страна значи, че европейските данъкоплатци и институции заплащат, с цел да бъдат лъгани. Абсурдно, нали? Но – за жалост – факт. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР