Доклад на СЗО от миналата година установи, че 40 процента

...
Доклад на СЗО от миналата година установи, че 40 процента
Коментари Харесай

Може ли изкуственият интелект да помогне за недостига на здравна работна сила?

Доклад на СЗО от предходната година откри, че 40 % от лекарите са покрай пенсионна възраст в към една трета от страните в Европа и Централна Азия, наричайки обстановката „ бомба със закъснител “.

Експертите споделят, че AI (изкуствен интелект) не е там, с цел да размени здравните служащи, а по-скоро може да помогне за автоматизирането на някои от по-административните задания, които им се разпореждат.

Тъй като от ден на ден проучвателен изследвания проучват потреблението на изкуствен интелект (AI) при разкриване на болести или интерпретиране на данни за пациенти, тези технологии скоро могат да станат по-широко налични в лекарските кабинети.

Но по какъв начин това може да промени натоварването на лекарите и медицинските сестри? Това е въпрос, който доста специалисти в региона обмислят, защото европейските страни са изправени пред дефицит на здравни служащи.

„ Знаем, че имаме голяма рецесия и дефицит на работна мощ в опазването на здравето във връзка с демографските трендове и броя на здравните служащи, които ще бъдат налични през идващите години “, Наташа Азопарди-Мускат, Директорът на европейския районен офис на Здравната организация (СЗО) по националните здравни политики и системи, сподели пред Euronews Next.

В доста европейски страни популацията застарява и това ще има последици върху работната мощ, като доста общопрактикуващи лекари (ОПЛ) да вземем за пример ще се пенсионират през идващите години.

Доклад на СЗО от предходната година откри, че 40 % от лекарите са покрай пенсионна възраст в към една трета от страните в Европа и Централна Азия, наричайки обстановката „ бомба със закъснител “. В същото време здравните служащи стачкуваха в няколко страни с искане за по-високо възнаграждение и по-малко часове ексклузивен труд на фона на дефицит в избрани райони и в обществения бранш.

Скорошно шведско изследване да вземем за пример откри, че скринингът за рак на гърдата благодарение на изкуствен интелект открива 20 % повече ракови болести спрямо двойно разчитане на мамограми от двама рентгенолози.
Учените обаче предизвестиха, че остава да се види дали AI е съдействал за свръхдиагностика, нещо, което към момента се изследва. Някои интернационалните организации, в това число Организацията на обединените народи, приканиха за по-голямо контролиране на ИИ, като СЗО предизвести, че скоростта на рационализиране на ИИ е изпреварила потенциала на управляващите да го прегледат.

Може ли AI да докара до загуба на работа в опазването на здравето или други промени?
„ Загубата на работа сигурно е по-вероятна в административните работни места, в сравнение с в клиничните работни места “, сподели Дейвънпорт.

„ В доста клинични области в този момент имаме огромен дефицит на лекари, лекари и медицински сестри, тъй че е малко евентуално скоро да имаме редуциране на хора в клиничния бранш “, сподели той.

Работни места, които включват данни и четене на бележки, може да претърпят известна загуба на работа, само че той не счита, че ще бъде огромна. Глоувър, който е писал по тази тематика с Дейвънпорт, добави, че това е „ повече за увеличение на работата, която прави административният личен състав “ и че ще има спомагателни функции за справяне с нюансите, с които логаритъмът няма да може да се оправи. Според нея има още малко време.

„ Ние сме минимум десетилетие от всичко това да бъде автоматизирано, евентуално повече от това “, добави Глоувър.

Но тя счита, че „ има страхотна опция “ хората да бъдат готови за работа с тези нови принадлежности и информиране за тяхното потребление, до момента в който се ползват.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР