Доклад на ЕСП: България е сред най-големите нарушители на нормите

...
Доклад на ЕСП: България е сред най-големите нарушители на нормите
Коментари Харесай

Доклад на ЕСП: България е сред най-големите нарушители на нормите за замърсяване на въздуха

Доклад на ЕСП: България е измежду най-големите извършители на нормите за замърсяване на въздуха
Европейският съюз не пази в задоволителна степен здравето на своите жители, е заключението от последния отчет на Европейската счете палата (ЕСП) за заплахата от замърсяване на въздуха в държавите-членки на Европейски Съюз.

ЕСП смята, че поставените правила и правила в Европейския съюз "не са задоволително взискателни и амбициозни" по отношение на това, което тя назовава "най-големият риск за здравето на европейците".

Една от аргументите, заради които Европейски Съюз не се бори задоволително дейно против това събитие, съгласно ЕСП е, че европейските правила са "остарели" и датират от преди десет-петнадесет години. Затова европейските стандарти са по-ниски от стандартите, избрани от Световната здравна организация (СЗО).

Така да вземем за пример прагът за фините прахови частици от размера PM10 в Европейски Съюз от 40 микрограма на пространствен метър е два пъти по-висок от този на СЗО от 20 микрограма, цитира отчета МИА.

Разликата е още по-голяма за частиците PM2,5, където прагът на Европейски Съюз е 25 микрограма, а съгласно СЗО - 10 микрограма.

Същото важи и за прага на серен диоксид, който в Европейски Съюз е шест пъти по-висок от този на СЗО.

Относно тези "прекалено високи" прагове Европейски Съюз е подхванал ограничения единствено против България от всичките 28 държави-членки, се споделя в отчета.

В своите рекомендации Сметната палата упорства Европейски Съюз да вкара "много по-строги" граници и да ги приведе в сходство с тези на СЗО до 2022 година

Подобна рекомендация беше направена преди пет години, само че европейските институции не започнаха никакви ограничения.

Докладът предизвестява, че замърсяването на въздуха не се мери по съответен метод и е евентуално да бъде подценено в множеството европейски градове. ЕСП сама е измерила равнището на замърсяване в няколко града, измежду които Брюксел, София, Краков и Милано.

Изводът е, че измервателните станции нормално не са на верните места, а в София нито една измервателна станция не мери замърсяването от промишлен темперамент, макар че в града има доста заводи и електроцентрали.

ЕСП също по този начин отбелязва, че Европейски Съюз не съумява да накара държавите-членки да се преценяват със съществуващите правила.

Друг проблем е, че европейските фондове не са вярно ориентирани, давайки за образец още веднъж София, където средствата на Европейски Съюз не са ориентирани към планове, предопределени за самостоятелно отопление, което е главния източник на замърсяване на въздуха в града.

Авторите на отчета упорстват битката на Европейски Съюз със замърсяването на въздуха да стане негов приоритет и да усили размера на структурните фондове, отпуснати за тази цел, имайки поради, че единствено един % от тези средства понастоящем са планувани за тази битка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР